FAKTA: Europol - EU's politisamarbejde

Deltagelse i Europol-samarbejdet er en central grund til, at danskerne senest i første kvartal 2016 skal til en folkeafstemning om retsforbeholdet.

* Europol er rammen for det operationelle politisamarbejde mellem EU-landene.

* Europol blev oprettet i 1998.

* Danmark har været med fra begyndelsen, men risikerer som følge af retsforbeholdet at ryge ud af Europol-samarbejdet, når det nye retsgrundlag for Europol træder i kraft.

* Europol-samarbejdet er vigtigt for dansk politi i forbindelse med bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet. Det kan for eksempel være omrejsende kriminelle, organiseret misbrug af børn, narkotikasmugling og menneskehandel.

* Europol har en informationsdatabase, hvor medlemslandene deler og søger oplysninger om mistænkte og sigtede. Dansk politi bruger databasen dagligt.

* Dansk politi har udstationeret politiansatte i Europol. De fungerer som praktisk omdrejningspunkt for politisamarbejdet - både i forhold til Europol og i forhold til sager mellem Danmark og andre EU-lande.

* Politiet bruger også Europols analyser af kriminalitetsmønstre i Europa i det strategiske politiarbejde. Det sker for eksempel, når politiindsatsen i Danmark sætter fokus på et bestemt område.

Kilde: Statsministeriet

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip