FAKTA: Europol - EU's politisamarbejde

Europol er rammen for det operationelle politisamarbejde mellem EU-landene.

* Oprettet i 1998.

* Danmark har været med fra begyndelsen.

* Alle 28 EU-lande er med, og Europol har formelle samarbejdsaftaler med Albanien, Australien, Bosnien-Hercegovina, Canada, Colombia, Island, Liechtenstein, Makedonien, Moldova, Monaco, Montenegro, Norge, Rusland, Schweiz, Serbien, Tyrkiet, Ukraine, USA og Interpol.

* Europol er ikke en egentlig politistyrke, og der er ingen betjente, der kan anholde folk. Det er et agentur, der kan støtte EU's 28 medlemslande i deres efterforskning af kriminalitet over grænser.

* Hovedkvarter: Haag, Holland.

* Ansatte: Omkring 900. 185 forbindelsesofficerer udstationeret fra medlems- og partnerlande.

* Arbejdets omfang: Deltager i omkring 18.000 efterforskninger på tværs af EU-landenes grænser hvert år.

* Arbejdsområde: Kamp mod alvorlig organiseret kriminalitet, for eksempel terrorisme, hvidvaskning af penge, narkohandel, menneskehandel, børneporno og cyberkriminalitet. Europol kan bidrage med informationsudveksling, analyse af efterretninger, ekspertise og træning.

* Hvis det danske retsforbehold består, vil Danmark ryge ud af Europol-samarbejdet, fordi man i EU er ved at lave det juridiske grundlag for samarbejdet om, så det bliver en mere integreret del af EU-samarbejdet. Lovændringen ventes at træde i kraft engang i 2016.

* Det er umuligt på forhånd at sige, om - og i givet fald hvordan - Danmark kan bevare en tilknytning til Europol, hvis retsforbeholdet består, når Europol er lagt om. Det vil være op til en konkret forhandling, og ingen andre EU-lande har særaftaler.

Kilde: Ritzau og Europol

/ritzau/

 

Dagens Gossip