FAKTA: EU's sanktioner mod Rusland

EU indførte de første sanktioner mod Rusland som svar på den russiske fremfærd i Ukraine i marts og har gradvist optrappet straffen siden. EU er onsdag nået til de såkaldte fase tre-sanktioner, som rammer den russiske økonomi fra flere sider.

Her er en oversigt over EU's sanktioner mod Rusland.

* 6. marts - EU's stats- og regeringschefer enes om at suspendere forhandlinger, der sigter mod at gøre det nemmere for russiske statsborgere at rejse ind i EU, samt om en ny aftale om styrket samarbejde mellem EU og Rusland kendt som The New Agreement.

* 17. marts - EU indfører sanktioner mod i alt 21 personer, hvoraf 13 er russere og otte er borgere på Krim-halvøen. Herefter tilføjes der flere gange personer til listen i takt med, at situationen udvikler sig, og EU udvider kriterierne for, hvem der kan tilføjes.

* 16. juli - EU-landenes stats- og regeringschefer beslutter at bede Den Europæiske Investeringsbank og Østbanken (EBRD) om at stoppe nye investeringer og finansieringer af nye projekter i Rusland.

* 28. juli - EU's ambassadører tilføjer russiske pengemænd, som har støttet beslutningstagere, som er ansvarlige for annekteringen af Krim-halvøen og urolighederne i det østlige Ukraine til sanktionslisten.

Antallet af russiske pengemænd eller oligarker og navnene på dem ventes at blive offentliggjort onsdag 30. juli.

* 87 russere og ukrainere samt i alt 20 virksomheder eller andre "enheder" er ind til nu blevet ramt af sanktioner.

* 29. juli - EU-landenes ambassadører beslutter at indføre brede økonomiske sanktioner mod Rusland, som blandt andet vil begrænse russiske, hovedsageligt statsejede, bankers adgang til EU's finansmarked.

Ifølge et udkast set af Financial Times vil Ruslands energisektor rammes ved, at EU stopper eksport af særlige rør, som kan bruges til at bore efter olie med. Gassektoren vil ikke blive påvirket.

En våbenembargo på fremtidige handelsaftaler vil ifølge udkastet også blive indført, samt et forbud mod at sælge udstyr, som man har grund til at tro, vil blive brugt militært i Rusland.

Sanktionerne ventes offentliggjort senere på ugen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip