FAKTA: EU's sanktioner mod Rusland

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og hans EU-kolleger er enedes om at forlænge første runde af EU's sanktioner i Ukrainekonflikten med seks måneder.

Det sker, efter at 30 mennesker blev dræbt lørdag under et raketangreb fra prorussiske oprørere i den østukrainske havneby Marjupol.

EU indførte de første sanktioner som svar på den russiske fremfærd i Ukraine i marts og har siden løbende føjet flere til mod personer og virksomheder i både Rusland og Ukraine og mere bredt mod sektorer af russisk økonomi.

Her er en oversigt over nogle af de større elementer af EU's sanktioner mod Rusland:

* 6. marts 2014: EU's stats- og regeringschefer enes om at suspendere forhandlinger, der skulle gøre det nemmere for russiske statsborgere at rejse ind i EU, samt om en ny aftale om styrket samarbejde mellem EU og Rusland kendt som The New Agreement.

* 17. marts 2014: EU indfører indrejseforbud og indefryser midler tilhørende 21 personer. 13 russere og otte Krim-borgere straffes for brud på Ukraines suverænitet og territoriale integritet. Siden er der flere gange føjet flere navne på listen, ligesom man har udvidet kriterierne for, hvilke handlinger der kan straffes.

* 16. juli 2014: Den Europæiske Investeringsbank og Østbanken (EBRD) stopper nye investeringer og finansieringer af nye projekter i Rusland.

* 28. juli 2014: EU tilføjer russiske pengemænd, som har støttet beslutningstagere, som er ansvarlige for annekteringen af Krim-halvøen og urolighederne i det østlige Ukraine, til sanktionslisten.

* 29. juli 2014: EU indfører bredere økonomiske sanktioner mod Rusland med henblik på at begrænse russiske, hovedsageligt statsejede, bankers adgang til EU's finansmarked.

* 18. december 2014: EU forbyder europæiske borgere og virksomheder at investere i Krim. Der lukkes for eksport af varer til brug inden for transport-, telekom- og energisektoren. Forbuddet gælder også inden for turisme.

* 132 russere og ukrainere samt i alt 28 virksomheder er indtil nu blevet ramt af sanktioner. 29. november 2014 er den seneste gang, der er blevet føjet navne på sanktionslisten. Fem russiske banker er desuden ramt af sanktioner.

* 29. januar 2015: EU's udenrigsministre beslutter at forlænge første runde af EU's sanktioner med seks måneder.

Kilde: eeas.europa.eu.

/ritzau/

 

Dagens Gossip