FAKTA: Farc og konflikten i Colombia

Et skridt mod potentiel vedvarende våbenhvile mellem Colombias væbnede styrker og oprørsgruppen Farc er blevet taget tirsdag, da præsident Santos meddelte, at landet vil indstille bombardementer mod gruppen i en måned.

Bliv her klogere på konflikten:

* Farc - Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Colombias væbnede revolutionære styrker) - er en venstreorienteret oprørsbevægelse, stiftet i 1964.

* Farc kæmper for et socialistisk styre i Colombia og for en omfordeling af landets rigdomme blandt andet via en jordreform, der giver fattige landmænd ret til jord.

* Farc tilkæmpede sig op gennem 1980'erne og 1990'erne kontrol over store områder af Colombia især i den østlige og nordlige del af landet.

* Colombianske jordejere og narkokarteller svarede i 1980'erne igen ved at oprette højreorienterede, paramilitære styrker for at bekæmpe Farc.

* De paramilitære styrker gik sammen i organisationen AUC, der stod bag omfattende drab på politiske modstandere, og som blev støttet af hæren og dele af den politiske ledelse i landet. AUC nedlagde våbnene i 2003 efter løfter om amnesti.

* Farc har haft betydelige indtægter fra produktion og smugleri af kokain. Guld er også blevet en vigtig indtægtskilde, mens de oprindelige krav om jordreformer og social retfærdighed er trængt i baggrunden.

* Oprørerne har bortført flere tusinde personer, deriblandt den tidligere colombianske præsidentkandidat Ingrid Betancourt, der blev holdt som fange i junglen fra februar 2002 til juli 2008.

* Gidslerne, der også har talt en dansker, er blevet brugt for at inddrive løsepenge eller som brikker i politiske forhandlinger.

* Farc har gennem årene haft 20.000 oprørssoldater bag sig, men anslås i dag at være svækket og have omkring 8000 medlemmer tilbage, efter at flere af gruppens ledere er blevet dræbt.

* Oprørerne gik med til fredsforhandlinger med regeringen, efter at Colombias præsident, Juan Manuel Santos, i 2010 fremlagde en landreform, der imødekom en del af Farcs krav.

* Fredsforhandlingerne har som mål at bringe den 50 år lange og blodige konflikt til ophør.

* Farc erklærede ensidig våbenhvile i december sidste år. Nu kvitterer præsident Santos med en måned uden bombardementer mod gruppen.

* Farc er på både USA's og EU's liste over narkotikarelaterede terroristorganisationer.

* I Danmark kendes Farc fra en sag, der nåede Højesteret, som idømte seks personer fra tøjfirmaet Fighters+Lovers fængsel for salg af t-shirts til fordel for PFLP og Farc.

Kilder: BBC, Reuters, NTB

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip