FAKTA: Farc og konflikten i Colombia

Et skridt mod potentiel vedvarende våbenhvile mellem Colombias væbnede styrker og oprørsgruppen Farc er blevet taget tirsdag, da præsident Santos meddelte, at landet vil indstille bombardementer mod gruppen i en måned.

Bliv her klogere på konflikten:

* Farc - Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Colombias væbnede revolutionære styrker) - er en venstreorienteret oprørsbevægelse, stiftet i 1964.

* Farc kæmper for et socialistisk styre i Colombia og for en omfordeling af landets rigdomme blandt andet via en jordreform, der giver fattige landmænd ret til jord.

* Farc tilkæmpede sig op gennem 1980'erne og 1990'erne kontrol over store områder af Colombia især i den østlige og nordlige del af landet.

* Colombianske jordejere og narkokarteller svarede i 1980'erne igen ved at oprette højreorienterede, paramilitære styrker for at bekæmpe Farc.

* De paramilitære styrker gik sammen i organisationen AUC, der stod bag omfattende drab på politiske modstandere, og som blev støttet af hæren og dele af den politiske ledelse i landet. AUC nedlagde våbnene i 2003 efter løfter om amnesti.

* Farc har haft betydelige indtægter fra produktion og smugleri af kokain. Guld er også blevet en vigtig indtægtskilde, mens de oprindelige krav om jordreformer og social retfærdighed er trængt i baggrunden.

* Oprørerne har bortført flere tusinde personer, deriblandt den tidligere colombianske præsidentkandidat Ingrid Betancourt, der blev holdt som fange i junglen fra februar 2002 til juli 2008.

* Gidslerne, der også har talt en dansker, er blevet brugt for at inddrive løsepenge eller som brikker i politiske forhandlinger.

* Farc har gennem årene haft 20.000 oprørssoldater bag sig, men anslås i dag at være svækket og have omkring 8000 medlemmer tilbage, efter at flere af gruppens ledere er blevet dræbt.

* Oprørerne gik med til fredsforhandlinger med regeringen, efter at Colombias præsident, Juan Manuel Santos, i 2010 fremlagde en landreform, der imødekom en del af Farcs krav.

* Fredsforhandlingerne har som mål at bringe den 50 år lange og blodige konflikt til ophør.

* Farc erklærede ensidig våbenhvile i december sidste år. Nu kvitterer præsident Santos med en måned uden bombardementer mod gruppen.

* Farc er på både USA's og EU's liste over narkotikarelaterede terroristorganisationer.

* I Danmark kendes Farc fra en sag, der nåede Højesteret, som idømte seks personer fra tøjfirmaet Fighters+Lovers fængsel for salg af t-shirts til fordel for PFLP og Farc.

Kilder: BBC, Reuters, NTB

/ritzau/

 

Dagens Gossip