FAKTA: Fatah og Hamas' stenede vej til fælles fodslag

De rivaliserende palæstinensiske grupper Fatah og Hamas har torsdag indgået en "omfattende aftale" i Kairo om at danne en samlingsregering, som øjeblikkeligt tager kontrol over i Gazastriben.

Men det har været en lang vej at nå så langt:

* Den islamistiske gruppe Hamas, der har base på Gazastriben, vinder valget og regeringsmagten i de palæstinensiske områder i januar 2006. Den nye regering bliver dog ikke anerkendt af omverdenen, da Hamas står opført på en række terrorlister.

* I februar 2007 inviterer Hamas de moderate palæstinensere i den store Fatah-organisation, der ledes af det palæstinensiske selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, med i en samlingsregering under islamisternes ledelse.

* Men allerede efter kort tid bryder samarbejdet sammen, og de to palæstinensiske grupper havner i en væbnet konflikt i juni 2007, hvor Hamas driver Fatah-styrkerne ud af Gaza.

* Selvstyrepræsident Abbas fratager Hamas regeringsmagten, men islamisterne fortsætter med at styre Gaza, mens Abbas' selvstyreregering regerer i Ramallah på Vestbredden.

* Den 23. april 2014 meddeler grupperne overraskende, at de er enige om en enhedspagt. Pagten indebærer, at parterne inden for fem uger danner en fælles palæstinensisk regering. Israel reagerer ved at stoppe de i forvejen fastkørte fredsforhandlinger med selvstyret.

* Samlingsregeringen blev taget i ed af Abbas 2. juni, men regeringen med base i Ramallah bliver aldrig reelt indsat som følge af fortsatte stridigheder. De handler blandt andet om, at de palæstinensiske selvstyremyndigheder ikke betaler offentligt ansatte i Gaza.

* Enhedspagtens implementering bliver også udskudt på grund af den 50 dage lange blodige konflikt mellem Hamas og Israel i juli og august.

* Efter egyptisk mægling er samlingsregeringen fra torsdag en realitet. Offentligt ansatte i Gaza lønnes af samlingsregeringen, mens FN får ansvaret for grænseovergangene, hvor 3000 af selvstyrets sikkerhedsstyrker vil blive indlemmet i Gazas sikkerhedskorps og bevogte grænserne.

* I oktober er der forhandlinger mellem Israel og de palæstinensiske parter om en varig våbenhvile i Gaza, og aftalen mellem Hamas og Fatah anses som vigtig for fælles palæstinensisk fodslag ved disse forhandlinger.

* 12. oktober bliver der desuden afholdt en international donorkonference i Kairo om genopbyggelsen af den krigshærgede Gazastribe.

Kilder: AFP og Reuters

/ritzau/

 

Dagens Gossip