FAKTA: Fem grunde til at Rusland støtter Assad

I denne uge var den syriske præsident, Bashar al-Assad, i Moskva på venskabeligt besøg hos Ruslands præsident, Vladimir Putin. Rusland har nu udført mere end 900 luftangreb i Syrien i Assads favør.

Men hvorfor er det, at Rusland støtter en præsident, som den vestlige lande vil have væltet?

Her er de fem primære årsager:

*Historien mellem de to lande:

Syrien og Rusland har haft et tæt forhold, siden Syrien blev erklæret uafhængig af Frankrig i 1946. Det daværende Sovjetunionen havde interesser i Mellemøsten, og man hjalp præsident Hafez al-Assad, som er far til den nuværende præsident, til magten.

*Vise sig som stormagt:

Det er vigtigt for Putin at vise sig som en troværdig statsleder over for statsledere i Asien. Hvis Rusland ikke formår at beskytte den mangeårige allierede Assad, vil de måske begynde at vælge Kina i stedet for Rusland som deres vigtigste partner. Putin vil heller ikke tabe ansigt for sin egen nation, hvor han vil fremstå som en stærkere leder, hvis han kan sikre Assad. Hvis han samarbejder med vestlige lande, vil han se svag ud, siger professor Mark N. Katz, der på George Mason University specialiserer sig i russisk udenrigspolitik, til ABC News.

*Rusland vil ikke vælte statsledere:

Vestlige magter, der medvirker til at afsætte andre landes ledere, handler i russiske øjne blot om at opnå politisk og økonomisk indflydelse under et humanistisk dække, siger Konstantin von Eggert, der er politisk kommentator på den russiske avis Kommersant, til BBC. Derfor vil Rusland ikke tillade, at det samme sker for Assad, som tilfældet var med Libyens præsident, Muammar Gadaffi, som blev væltet i 2011. Gadaffi var en vigtig samarbejdspartner for Rusland.

*Syrien er en vigtig økonomisk partner:

Før borgerkrigen brød ud, var Syrien en af Ruslands stærkeste handelspartnere. Ifølge Moscow Times købte det syriske regime våben af russerne for over 20 milliarder kroner. Også inden for energi, turisme og infrastruktur har Rusland gjort omfattende forretninger i Syrien. I alt vurderes russiske interesser i landet at have en samlet værdi på over 100 milliarder kroner, skriver Moscow Times.

*Bekæmpelsen af islamisk stat:

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, har flere gang sagt, at Islamisk Stat er den største trussel mod landets interesser i regionen. Udbredelsen af Islamisk Stat har taget særlig fat siden Gadaffis fald, som kastede Libyen ud i et politisk kaos. Derfor vil Rusland undgå, at Syrien bliver slagmark for en lignende politisk kamp, som kan ende med, at Islamisk Stat får et endnu stærkere fodfæste.

Kilder: tv2.dk., Kommersant, Moscow Times, BBC, Guardian.

/ritzau/

 

Dagens Gossip