FAKTA: Fem spørgsmål og svar om Mursis sag

Mandag indledes en stor retssag i Egypten, hvor ekspræsident Mohamed Mursi er på anklagebænken.

Her er fem spørgsmål og svar om Mursi og retssagen:

Spørgsmål: Hvad står Mursi anklaget for?

- Mursi er tiltalt for at tilskynde til drab og vold under en større demonstration 4. december 2012 uden for præsidentpaladset. Sammenstødene mellem Mursi-støtter og deres modstandere resulterede i otte døde, deriblandt fire fra Det Muslimske Broderskab og en journalist.

Spørgsmål: Hvilken straf risikerer Mursi at blive idømt?

- Ifølge advokat Mahmoud Ahmed fra Den Nationale Koalition Til Støtte For Legitimitet, vil maksimumstraffen for at tilskynde til drab normalt være dødsstraf. Det kan i nogle tilfælde være en livstidsdom.

Spørgsmål: Er Mursi anklaget for andre forhold?

- Denne retssag er den første, hvor ekspræsidenten står anklaget, siden han blev fjernet 3. juli. Anklagemyndigheden undersøger ham for andre lovovertrædelser, blandt disse spionage, drab og bortførelse af soldater og politifolk.

Spørgsmål: Hvad skete under sammenstødene foran præsidentpaladset 4. december 2012?

- Sammenstødene mellem Mursi-støtter og deres modstandere brød ud på grund af vrede over en forfatningserklæring, som Mursi udstedte i november 2012. Erklæringen gjorde Mursis beslutninger immune over for domstolene. Under sammenstødene angreb Mursi-støtter en fredelig sit-in-demonstration foran paladset.

Spørgsmål: Hvordan forholder Mursi sig til domstolen?

- Ifølge Mursis støtter i Det Muslimske Broderskab så anerkender han ikke domstolens autoritet, og af samme grund har han ifølge Anti-Kup Alliancen ikke hyret advokater.

Kilde: Al-Ahram

/ritzau/

 

Dagens Gossip