FAKTA: FN-panel gør status over klimaet

FN's Klimapanel (IPCC) har søndag fremlagt sin nye rapport i Berlin.

Rapporten er tredje del på vejen mod IPCC's femte hovedrapport, der afsluttes og fremlægges i København til oktober.

* Statusrapporterne fra IPCC er udkommet med fem til syv års mellemrum siden 1990.

* I september sidste år fastslog panelet i sin første nye delrapport med større sikkerhed end tidligere, at den globale opvarmning er reel og hovedsalig menneskeskabt.

* IPCC anslår, at stigningen i den globale gennemsnitstemperatur fra sidste halvdel af 1800-tallet til slutningen af dette århundrede vil være mellem 0,9 og 5,4 grader.

* Del to af rapporten handler om virkningerne af klimaforandringerne. Delrapporten peger blandt andet på øget vandstand i havene, fare for politisk uro, folkevandringer, ændringer i nedbørsmønstrene og vanskeligere forhold for fødevareproduktion.

* Den nu fremlagte del tre beskriver, hvad der kan gøres for at begrænse klimaændringerne ved at reducere udslippet af drivhusgasser.

* Adskillige scenarier viser, at hvis der overhovedet skal være en sandsynlighed for at nedbringe den globale temperaturstigning med to grader skal det globale drivhusudslip ned med 40 til 70 procent i midten af dette århundrede sammenlignet med 2010 og være tæt på nul ved slutningen af dette århundrede.

* Udslippet af drivhusgasser er steget hurtigere mellem 2000 til 2012 end i hver af de tre tidligere århundreder.

* Aldrig tidligere er der udledt så meget CO2 som sidste år - 36 milliarder ton.

* Verdens ledende klimaforskere er enige om, at den globale opvarmning skyldes menneskeskabt CO2 og andre drivhusgasser.

Kilde: IPCC (Intergovernmental Panel om Climate Change)

/ritzau/

 

Dagens Gossip