FAKTA: Forskel på kontanthjælpsmodtagere og asylansøgere

Et af målene med regeringens kommende udlændingestramninger er at sikre, at asylansøgere ikke er bedre stillede end danske kontanthjælpsmodtagere.

Den omtalte "smykkelov" var et af knebene, der skal give politiet mulighed for at konfiskere flygtninges værdigenstande, så de selv betaler deres ophold. Det kan ske, medmindre det er objekter med affektionsværdi.

Det fik integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) til at annoncere, at flygtninge på nogle punkter er bedre stillede end danske kontanthjælpsmodtagere.

Her er et overblik over, de økonomiske forhold for både asylansøgere og kontanthjælpsmodtagere efter udlændingestramningerne vedtages.

Kontanthjælpsmodtagere:

* Enlige må have en formue på op til 10.000 kroner, hvis de skal godkendes til at modtage kontanthjælp.

* Samlevende må have op til 20.000 kroner i alt.

* Der gælder dog undtagelser på området. Har man for eksempel 40.000 kroner på kontoen og kan redegøre for, at det går til at spare op til eksempelvis en bil, der er nødvendig for at få et arbejde, kan kommunen se bort fra pengene.

* Har man formue over det angivne, og ingen undtagelser gør sig gældende, så må kontanthjælpsmodtageren selv bruge pengene.

* Kommunen undersøger ikke, hvorvidt kontanthjælpsmodtagerne har dyre smykker eller andre materielle goder. Men kontanthjælpsmodtageren har pligt til at oplyse, hvis man ejer dyre værdigenstande.

* Der er ikke hjemmel i lovgivningen, der giver myndighederne ret til at visitere kontanthjælpsmodtagere.

Asylansøgere:

* Hver person i en flygtningefamilie må have et kontant beløb svarende til op til 10.000 danske kroner. En familie bestående af far, mor og to børn må således have et kontant beløb svarende til 40.000 kroner.

* Alt herover beslaglægges og skal bruges til at betale for opholdet i Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip