FAKTA: Forstå den spegede sag om EU's kontingenter

Den britiske premierminister, David Cameron, fik igen EU galt i halsen, da han på vej ind til et EU-topmøde i Bruxelles i oktober fik at vide, at Storbritannien 1. december skulle betale EU en ekstraregning på omkring 16 milliarder kroner.

Se her, hvordan EU-kontingentet fungerer - og hvorfor tallene pludselig ændrer sig:

* EU har årligt fællesudgifter for rundt regnet 1000 milliarder kroner.

* De fleste af pengene til at betale de fælles regninger bliver indbetalt i kontingent af de 28 medlemslande.

* Det enkelte lands bidrag bestemmes af landets rigdom, opgjort efter bruttonationalindkomsten (BNI).

* Bidraget til EU's fælleskasse er på cirka en procent af hvert lands BNI.

* Hvert år i maj fastsættes det kommende års kontingentindbetalinger baseret på landenes forventede BNI, sådan som det er opgjort af landenes statistiske kontorer.

* Hvert år i oktober gennemgås justeringer af det foregående års kontingent som en automatisk konsekvens af, at man nu kender det faktiske BNI. Der kan ske justeringer flere år tilbage, hvis landenes egne opgørelser er ændret.

* I år er kontingentjusteringerne større end normalt, fordi BNI er blevet justeret helt tilbage til 2002 - og for et enkelt lands vedkommende helt tilbage til 1995.

* Den store efterregulering i år skyldes dels, at nogle lande har haft mere gang i økonomien end ventet, og dels at der har været en del gamle, uløste spørgsmål om, hvordan man opgør BNI, for eksempel om medregningen af velgørende organisationer, våbenhandel, prostitution og narkohandel.

* Ni lande har fået besked om, at de skal betale mere i kontingent end oprindeligt ventet. De største ekstraregninger går til Storbritannien (15,8 milliarder kroner), Holland (3,5 milliarder) og Italien (2,5 milliarder).

* 19 lande får nedjusteret deres kontingent. Frankrig skal have mest tilbage (7,6 milliarder kroner), fulgt af Tyskland (5,8 milliarder) og Danmark (2,4 milliarder).

Kilder: EU-Kommissionen m.fl.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip