FAKTA: Forstå Socialdemokraternes diskussion af dagpenge

* Det var VK-regeringen, der sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti i 2010 vedtog ændringerne af dagpengesystemet.

* I mellemtiden skiftede regeringsmagten, så det var Socialdemokraterne, De Radikale og SF, der sad i regeringskontorerne, da de første arbejdsløse oplevede konsekvenserne af reformen.

* Dagpengereformen halverede dagpengeperioden fra fire til to år. Samtidig fordoblede den længden af den periode, man skal være i arbejde for at genoptjene retten til dagpenge, fra 26 til 52 uger.

* Det var oprindeligt forventet, at 2000-4000 ville miste retten til dagpenge i løbet af det første år. Det tal har vist sig at blive langt højere.

* I 2013 røg mere end 33.674 ud af systemet, og i løbet af de første fem måneder af 2014 er 7354 faldet ud.

* A-Kassernes Samvirke skønner, at over 17.000 personer vil miste retten til dagpenge i 2014.

* Regeringen har lavet flere midlertidige tiltag for at afbøde virkningen af dagpengereformen, blandt andet ved at sikre, at de udfaldsramte kan få midlertidig uddannelsesydelse og midlertidig arbejdsydelse.

* Tiltagene har sikret, at tallet for, hvor mange der har mistet retten til dagpenge og ikke er sikret en anden indkomst fra staten, er på cirka 5000.

* Både SF og Enhedslisten vil have regeringen til at rulle hele eller dele af dagpengereformen tilbage. De støttes af dele af fagbevægelsen og det socialdemokratiske bagland.

/ritzau/

 

Dagens Gossip