Lige nu læser andre
* Den årlige undervisningstid i folkeskolen skal mindst være 1200 timer fra 0.-3. klasse, 1320 timer fra 4.-6. klasse og 1400 timer fra 7.-9. klasse.
* Skolerne kan dog i henhold til paragraf 16b i folkeskoleloven fravige reglerne om undervisningstiden og nedskalere tiden til understøttende undervisning, hvis de samtidig øger antallet af undervisningstimer med to voksne i klassen.
* Nedskaleringen af den understøttende undervisning skal finde sted med henblik på yderligere faglig støtte og undervisningsdifferentiering i den pågældende klasse.
* Fravigelsen kan være hensigtsmæssig, hvis der er tale om en klasse med særlige trivselsproblemer, hvilket for eksempel kan hænge sammen med store problemer med mobning, eller at klassen er sammenbragt.
Læs også
* Det kan også være være hensigtsmæssigt at fravige timetallet, hvis en eller flere enkelte elever befinder sig i en vanskelig situation, der har betydning for hele klassen. Det kan være tilfældet, hvis der er store problemer med uro i klassen, som har baggrund i sociale og emotionelle problemer, ADHD eller lignende, blandt enkelte elever i klassen.
* Muligheden for at omlægge understøttende undervisning til flere timer med to voksne i klassen gælder generelt for børnehaveklassen og 1.-3. klassetrin. Fra 4.-9. klasse kan der kun ske en nedskalering af undervisningstiden i helt særlige tilfælde.
* Den ekstra voksen kan både være en ekstra lærer eller en pædagog, der fungerer som undervisningsassistent.
* Kommunalbestyrelsen skal godkende, at en klasse omlægger understøttende undervisning til tolærertimer, efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelsen og efter ansøgning fra skolens leder
* Hvis en kommune vælger at godkende en kortere skoledag for en klasse, skal eleverne tilbydes plads i skolens fritidsordning eller i et andet relevant fritidstilbud i de timer, hvor eleverne får ekstra fri.
Kilde: Folkeskoleloven og Undervisningsministeriet
/ritzau/