FAKTA: Grundskylden kan stige år for år

Alle, der ejer en bolig, skal betale ejendomsværdiskat. De fleste betaler automatisk skatten over trækprocenten. Foruden ejendomsværdiskatten betaler alle boligejere også grundskyld, som opkræves af kommunen.

* Ejendomsværdiskatten har været fastfrosset i kroner og øre siden 2001. Dermed har inflationen gradvist udhulet skatten.

* Grundskylden er en skat, man betaler af grundens værdi - altså hvad grunden efter Skats vurdering ville være værd, hvis der ikke lå et hus på den.

* Hvor stor en andel af grundværdien, du skal betale grundskyld af, reguleres gennem din kommunes grundskyldspromille. Grundskyldspromillen fastsættes af de enkelte kommuner og skal udgøre minimum 16 promille og maksimalt 34 promille af grundværdien. Har din kommune en grundskyldspromille på for eksempel 20, betyder det, at du skal betale 20 promille (eller 2 procent) af grundværdien fratrukket eventuelle fradrag i grundskyld.

* Grundskylden er ikke omfattet af skattestoppet, men siden 2003 har der været et loft over stigningen i grundskylden. Derfor må beregningsgrundlaget højst udgøre det foregående års afgiftspligtige grundværdi forhøjet med en reguleringsprocent. Den fastsættes år for år men må maksimalt være syv procent. I kommuneaftalen for 2016 er loftet sat til 6,6 procent.

* Normalt kommer der en ny ejendomsvurdering hvert andet år, men efter at det kom frem, at der har været store fejl i Skats prisbedømmelser, blev ejendomsvurderingen i 2013 suspenderet, så grundskylden stadig udregnes efter 2011-vurderingen.

Kilder: Ritzau, Danske Bank, Bolius.dk

/ritzau/

 

Dagens Gossip