FAKTA: IS har halshugget fem vestlige gidsler på video

Siden starten af september er fem vestlige gidsler blevet filmet, mens de er blevet dræbt af militante fra eller med tilknytning til Islamisk Stat (IS).

Alle gidslerne er fra lande, der deltager i kampen mod IS. Drabene er alle udført efter samme skabelon:

* 19. august: Videooptagelsen af drabet på den amerikanske journalist James Foley, som blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012, bliver offentliggjort.

På videoen sidder Foley på knæ klædt i en orange fangedragt og har en sortklædt mand stående ved sin side med en kniv i hånden.

Manden, der taler med britisk accent, beskylder USA's præsident, Barack Obama, for at være skyldig i halshugningen på grund af USA's bombeangreb på IS i Irak.

Samtidig truer han med at dræbe en anden amerikaner, Steven Sotloff.

* 2. september: Steven Sotloffs henrettelsesvideo offentliggøres.

Sotloff var ligeledes amerikansk journalist, og proceduren i videoen er den samme som i optagelsen af James Foley. Sotloff blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år. Videoen afsluttes med en dødstrussel mod briten David Haines.

* 13. september: Videoen af David Haines' henrettelse bliver lagt på internettet.

Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev bortført. I optagelsen får Storbritanniens premierminister, David Cameron, skylden for drabet på Haines.

Den maskerede mand truer afslutningsvis med at dræbe den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning.

* 24. september: Videoen af drabet på den 55-årige franskmand Herve Gourdel i Algeriet offentliggøres. Han bliver dræbt af gruppen Jund al-Khalifa - en militant, algerisk gruppe med tilknytning til IS.

I en tidligere video har han anmodet Frankrig om at indstille landets luftangreb på Islamisk Stat i Irak.

Gourdel var en vandrer og bjergbestiger, der ville finde en ny vej hen over Jurjura-bjergene, men inden han nåede så langt, blev han pågrebet af Jund al-Khalifa.

* 3. oktober: IS offentliggør en video, hvor den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning halshugges siddende på hug iklædt en orange fangedragt og med sin sortmaskerede bøddel ved sin side.

Alan Henning blev taget som gidsel 27. december sidste år.

Til sidst i videoen truer bødlen med, at endnu en amerikaner - Peter Edward Kassig - der også bliver holdt som gidsel, vil være det næste offer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip