FAKTA: Her er aftalen mellem Danmark og Kina

* Danmark indgik under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) besøg i Kina i 2008 et strategisk partnerskab med Kina. Partnerskabet danner rammen om samarbejdet mellem Danmark og Kina.

* Partnerskabsaftalen med titlen "Comprehensive Strategic Partnership" udpeger en række fokusområder, hvor Danmark og Kina er enige om at intensivere samarbejdet.

* Blandt fokusområderne er styrkelse af den politiske dialog mellem Danmark og Kina samt fortsat hyppig besøgsudveksling på højt niveau. Samt samarbejde om klima, energi og miljø, Forskning og innovation samt uddannelse.

* Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener, at tiden nu er inde til at opgradere aftalen på en række punkter. Danmark ønsker på den ene side at konsolidere det udvidede samarbejde, der i de senere år er kommet på fødevareområdet og klima- og energiområdet.

* Samtidig ønsker Danmark at få nye områder skrevet ind i aftalen. Det drejer sig blandt andet om arbejdsmarkedsforhold, intellektuelle ejendomsrettigheder, velfærdsteknologi og bekæmpelse af korruption.

* For Kina vil det formalisere adgangen til rådgivning på nogle af de områder, hvor Danmark er førende i verden. Det gælder eksempelvis den særlige danske arbejdsmarkedsmodel, og den danske ombudsmand kontrol af offentlige myndigheder.

* For Danmark ventes en udvidet aftale at give en vigtig politisk platform i forholdet til Kina og åbne døre for danske virksomheder på det kinesiske marked.

* Hvis det under besøget lykkes at opstille mål for en ny partnerskabsaftale, ventes den at blive underskrevet på et kommende statsbesøg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip