FAKTA: Her er de danske regler om partistøtte

* I 1995 indførte Nyrup-regeringen nye regler for partistøtte sammen med De Konservative, mens Venstre var imod. Beløbsgrænsen blev hævet, fordi partierne mistede medlemmer, så de ikke længere kunne finansiere deres drift og valgkamp.

* Sponsorer skal ikke opgive deres navn, hvis de giver under 20.000 kroner i støtte. Og hvis de giver mere end 20.000 kroner, skal partiet kun oplyse sponsorens navn, men ikke beløbets størrelse i partiets officielle regnskab.

* Grænsen kan omgås ved at yde 19.999 kroner til de enkelte folketingsmedlemmer, så sponsoren forbliver anonym, frem for at give et stort beløb til partiet.

* Derudover kan man bruge "erhvervsklubber", hvor typisk forretningsfolk og erhvervsdrivende betaler for at mødes med partiledere og politikere, eller via "indsamlingsklubber", der så viderekanaliserer større beløb end de 20.000 kroner.

* Partierne kan også modtage støtte mere indirekte, ved at eksempelvis fagforeninger eller arbejdsgiverforeninger kører selvstændige kampagner, der retter sig mod en bestemt type politik.

* I partiregnskabet hos de landsdækkende partier skal der være oplysninger om, hvad de enkelte partier modtager i private tilskud. I lovgivningen er det ikke et generelt krav for offentliggørelse af private tilskud til lokale og regionale lokallister.

* Overtrædelse af reglerne om partistøtte kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel.

* Brud på reglerne om partistøtte har en forældelsesfrist på to år.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet og Ritzau

/ritzau/

 

Dagens Gossip