FAKTA: Her er de to hovedforhandlere under Geneve II

Når fredskonferencen Geneve II indledes onsdag, venter der svære og langstrakte forhandlinger for repræsentanterne fra det syriske regering og oppositionen.

Det er første gang, at det syriske regime og oppositionen mødes for at forhandle direkte, siden konflikten blev indledt for snart tre år siden.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, holder kort snor i sit forhandlingshold, der har årelang diplomatisk erfaring.

Oppositionen kæmper for at overvinde intern splittelse og er svækket af de undergrupper, der afviser forhandlernes suverænitet.

Her kan du se, hvem der er hovedpersonerne i forhandlingerne:

- Syrien:

* Walid al-Moualem

Al-Moualem er udenrigsminister, leder af regimets delegation og fra en sunnimuslimsk familie i Damaskus. Han var ambassadør i 10 år i Washington, da Syrien og Israel indledte de mislykkede fredsforhandlinger. Al-Moualem er en hård forhandler og har mere end 10 års erfaring i forhandlinger på dette niveau, skriver Reuters.

I 2006 blev den nu 73-årige karrierediplomat udnævnt til udenrigsminister for at signalere en mere fleksibel udenrigspolitik.

Han har benægtet resultaterne af en FN-undersøgelse, der konkluderede, at han truede den tidligere libanesiske premierminister Rafik al-Hariri to uger inden, al-Hariri blev myrdet af en bilbombe i Beirut i 2005.

Siden borgerkrigen brød ud i marts 2011 har al-Moualem langet kraftigt ud efter blandt andre USA, Frankrig og EU.

* Desuden ventes Bouthaina Shaaban, Faisal Mekdad, Omran Zoabi og Bashar Jaafari at deltage på regimets side.

- Oppositionen, der er samlet i den vestligt støttede organisation Syrien Nationale Koalition.

* Ahmad al-Jarba

Blev under en magtkamp mod den tidligere syriske premierminister Riyad Hijab for seks måneder siden valgt som formand for paraplyorganisationen Syriens Nationale Koalition.

Den nu 44-årige sunnimuslim var politisk fange i to år i 1990'erne, da han modsatte sig styret. Han blev anholdt, da det nuværende oprør brød ud og flygtede derefter til udlandet.

Han har spillet en afgørende rolle i at bringe stammerne i det østlige Syrien sammen med oppositionen og har efter sigende tætte forbindelser til Saudi-Arabien, der støtter oppositionen.

Han er medlem af Shammar-stammen, der er en af de mest fremtrædende i det østlige Syrien. Ifølge The Economist er han respekteret, men der er intet, der indikerer, at han vil gøre større forskel end sin forgænger på posten.

* Desuden ventes Riad Seif, Michel Kilo, Farouq Tayfour, Burhan Ghalioun, Suhair al-Atassi, Anas al-Abdeh at deltage på oppositionens side.

Kilder: Reuters, BBC og The Economist.

/ritzau/

 

Dagens Gossip