FAKTA: Her er de nye ministres første opgaver

Skrevet af admin

03/02/2014

Mest læste i dag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kunne mandag præsentere en regering med fire helt nye ministre samt flere ministre, der skifter portefølje.

Allerede inden de nye ministre har sat sig ind sagerne i deres nye ministerier, ligger flere opgaver klar. Her er nogle af de vigtigste:

* Transportminister Magnus Heunicke (S):

Afgående transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) nåede som en af sine sidste handlinger at få den store togfondaftale på plads med Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Aftalen skal sikre danskerne hurtigere tog for 28,5 milliarder kroner.

Nu er det op til den nye transportminister Magnus Heunicke at arbejde videre med at virkeliggøre aftalen.

Til foråret venter en meget afgørende forhandling med DSB om driften og økonomien, hvor der også skal tages stilling til indkøb af nye eltog.

* Udenrigsminister Martin Lidegaard (R):

Danmarks nye udenrigsminister Martin Lidegaard skal fra dag ét forholde sig til udviklingen i verdens brændpunkter og de danske operationer i blandt andet Syrien, Mali og Afghanistan.

Samtidig bliver EU nu en del af udenrigsministerens område i modsætning til før rokaden, hvor Nick Hækkerup (S) var handels- og europaminister.

Dermed bliver det nu blandt andet Martin Lidegaards ansvar at placere Danmark tæt på kernen af EU-samarbejdet og være med til at sikre regeringen et ja ved folkeafstemningen om patentdomstolen den 25. maj.

* Skatteminister Morten Østergaard (R):

Sagen om de fejlramte ejendomsvurderinger kommer uden tvivl til at kræve stor opmærksomhed fra den nye skatteminister Morten Østergaard.

Senest 1. juni skal et uafhængigt ekspertudvalg komme med anbefalinger til et nyt vurderingssystem, som kan træde i kraft fra vurderingerne i 2015.

Det bliver en af Morten Østergaards vigtigste opgaver at give boligejerne vished for, at de fremover kan stole på, at de ikke betaler for meget i skat på grund af forkerte ejendomsvurderinger.

Morten Østergaard er samtidig del af regeringens magtfulde økonomiudvalg, som lægger linjen i den økonomiske politik.

* Miljøminister Kirsten Brosbøl (S):

Den nye miljøminister Kirsten Brosbøl kan se frem til en benhård kamp med landbruget om de omstridte sprøjtefri randzoner langs vandløb. Også de forsinkede vandplaner vil formentlig føre til konflikter med landbruget.

Kirsten Brosbøl skal også stå i spidsen for gennemførelsen af afgående miljøminister Ida Aukens (R) omfattende affaldsstrategi, der blandt andet skal få danskerne til at sortere deres affald mere omhyggeligt.

* Klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R):

Regeringen havde håbet at indlede forhandlingerne om en ny klimalov i denne uge.

Regeringen forventer, at den nye klimalov vil sikre, at Danmark indfrier en række ambitiøse klimamål. De omfatter blandt andet, at Danmark skal være fuldstændig fri for fossile brændsler i 2050.

Den nye klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen ville efter sin tiltrædelse dog ikke love, at forhandlingerne går i gang allerede i denne uge.

* Social- og integrationsminister Manu Sareen (R):

Der er store forventninger til Danmarks nye socialminister Manu Sareen fra de sociale organisationer, blandt andre Rådet for Socialt Udsatte og Børns Vilkår.

Manu Sareen forventes at lave en længe ventet strategi for bekæmpelse af fattigdom.

Desuden ventes han at fortsætte forgængeren Annette Vilhelmsens arbejde med at konkretisere regeringens sociale 2020-mål. Det handler blandt andet om færre kriminelle unge, færre hjemløse og ungdomsuddannelse til flere unge.

/ritzau/