Fakta: Her er et hurtigt overblik over Løkkes rejsesag

admin

|

15/10/2013

Dagens topnyheder

Venstres formand og statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, er kommet i modvind, efter at det er kommet frem, at han har rejst luksuriøst i forbindelse med sit job for klimaorganisationen GGGI, som støttes af danske bistandskroner.

Her er et hurtigt overblik over sagen:

* Maj 2012: Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, udnævnes officielt til bestyrelsesformand for den internationale klimaorganisation GGGI.

* GGGI modtager 90 millioner danske skattekroner, der blandt andet skal gå til at fremme grøn vækst i fattige lande.

* Lørdag 5. oktober i år afslører Ekstra Bladet, at Løkke har spenderet mere end én million kroner på 15 rejser for GGGI.

* På de fleste af rejserne har Løkke ladet sig transportere på luftfartens ypperste niveau, første klasse.

* Lars Løkke har forklaret, at han har "rejst efter de retningslinjer, der var" i GGGI.

* Han har også understreget, at han fra august og fremover - og med det, han kalder "tilbagevirkende kraft" - vil rejse på businessclass i stedet for på første klasse.

* Efterfølgende er det kommet frem, at de lukrative rejseregler blev nedfældet i et memorandum fra GGGI, dateret den 27. december 2012 (flere måneder inde i Løkkes formandskab, red.).

* Memorandumet lægger desuden op til, at reglerne blev bragt i anvendelse tre uger senere - fra 17. januar 2013.

* 13. oktober skriver Lars Løkke Rasmussen et brev til Venstres medlemmer, hvor han siger, at han burde have ændret reglerne tidligere.

* Flere af Folketingets partier kræver, at Venstreformanden lægger alle sine rejsebilag frem, så det tydeliggøres, hvad pengene er blevet brugt på. Samtidig hævder Venstrefolk, at det ikke kan lade sig gøre på grund af GGGI's åbenhedsregler.

* 14. oktober oplyser Udenrigsministeriet, at der ikke er nogen "regler eller særlige hensyn, der forhindrer formanden for GGGI i at bede om at få sine rejsebilag lagt frem".

* 15. oktober skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook, at han vil offentliggøre alle møde-, rejse- og opholdsomkostninger på et pressemøde søndag 20. oktober kl. 13:00 sammen med GGGI's direktør, Howard Bamsey.

/ritzau/