FAKTA: Her er et udpluk af de seneste danske missioner

Danske soldater har bidraget til internationale militære operationer adskillige gange de seneste 10 år. Her er et udpluk af de væsentligste:

* Jugoslavien: Danske soldater var aktive på forskellig vis i det tidligere Jugoslavien over en længere årrække. Mest kendt er nok situationen, hvor danske kampvogne i 1994 nedkæmpede en gruppe angribende bosniske serbere. Danmark bidrager fortsat med 35 mand til Natos operation i Kosovo.

* Irak: Danske soldater var med, da en række lande med USA i spidsen fjernede Saddam Hussein fra magten. Mere end 5000 danske soldater nåede at være udsendt. De sidste danske kamptropper forlod landet i 2007.

* Afghanistan: Mere end 8000 danske soldater samt enkelte F16-fly og kampvogne har bidraget til den USA- og siden Nato-ledede indsats i Afghanistan. Danmark var med fra begyndelsen i 2002. De sidste kamptropper forlader efter planen landet i 2014.

Somalia: Fra 2008 og foreløbigt frem til 2014 har Danmark deltaget med personel, krigsskibe og specialstyrker i jagten på pirater i Adenbugten ud for Somalias kyst.

Libyen: Fire F-16-fly deltog i 2011 i en USA-ledet koalitions forsøg på at undgå overgreb mod civile i Libyen. Indsatsen var med til at føre til præsident Muammar Gaddafis fald.

Mali: Danmark sendte i januar 2013 et Hercules-transportfly med støttepersonel som et bidrag til et fransk forsøg på at fordrive islamistiske oprørere i det uroplagede vestafrikanske land.

Syrien: På anmodning fra FN er Danmark parat til at bidrage med et skib til transport af kemiske våben væk fra Syrien samt specialstyrker til beskyttelse af FN's udsending.

/ritzau/

 

Dagens Gossip