FAKTA: Her er EU-Kommissionens migrationsstrategi

EU-Kommissionen præsenterer onsdag sin migrationsstrategi, der blandt andet indeholder et forslag til fordeling af migranter blandt medlemslandene.

Her er en oversigt over dele af udspillet:

1. Øjeblikkelige foranstaltninger

* Redde liv på havet:

- Middelhavsoperationerne Triton og Poseidon , der i dag primært har til formål at bevogte EU's kyst, får tredoblet deres budgetter. Der lægges samtidig op til, at de også i højere grad får til opgave at stå for eftersøgning og redning, så de kommer på linje med Italiens nedlagte Mare Nostrum mission.

* Sætte ind over for kriminelle smuglernetværk:

- EU's udenrigschef, Federica Mogherini, har præsenteret muligheder for en mulig EU-operation, som skal ødelægge smuglernes fartøjer.

* Fordeling af migranter:

- Når nogle medlemslande er uhørt meget presset af tilstrømning af migranter, skal der være mulighed for at flytte dem til et andet medlemsland. Det skal ske via en fordelingsnøgle, som baseres på landes velstand, befolkningsstørrelse, arbejdsløshed og antal allerede modtagne asylansøgere.

- Målet er, at det på længere sigt skal blive et permanent system.

* Genbosættelse:

- Der skal være lovlige og sikre veje til EU for dem, der har brug for international beskyttelse.

- I slutningen af maj kommer kommissionen med et forslag til en ordning til at genbosætte 20.000 på tværs af EU. Her skal også anvendes en fordelingsnøgle som den til de migranter, der allerede er i EU.

* Samarbejde med tredjelande:

- Inden slutningen af året skal der som pilotprojekt laves et center i Niger i samarbejde med landets myndigheder, Den Internationale Organisation for Migranter (IOM) og FN. Centreret skal give information, lokal beskyttelse og genbosættelse til dem i nød.

* Hjælp til lande i frontlinjen:

- Der skal etableres en såkaldt hotspot-tilgang. EU's asylstøttekontor, EASO, grænsesamarbejdet Frontex og Europol skal samarbejde med medlemslande, der ligger i front som Italien, til at identificere, registrere og tage fingeraftryk af migranter.

- Kommissionen vil etablere nødfinansiering til de lande, der er under mest pres fra migration.

2. Det videre forløb til at håndtere migration bedre er baseret på fire søjler:

* Mindre incitament til ulovlig migration, redde liv og sikre de ydre grænser, en stærk asylpolitik og en ny legal migrationspolitik.

* Her står blandt andet, at Dublin-forordningen - som siger, at modtagerlandet er det land, som der skal søges asyl i - skal evalueres og muligvis revideres i 2016.

Kilde: EU-Kommissionen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip