FAKTA: Her er EU's bankunion

EU-Ministerrådet har mandag givet den allersidste, formelle godkendelse af den kommende europæiske bankunion.

Her er i korte træk hovedelementerne i nyskabelsen:

* SELVE BANKUNIONEN:

1) Det fælles banktilsyn skal fra november 2014 føre overordnet tilsyn med samtlige banker i bankunionen og direkte tilsyn med de 130 største.

2) Den fælles afviklingsmekanisme får fra januar 2015 ansvaret for at håndtere de banker, som banktilsynet har underkendt. Over otte år opbygges en fond med 410 milliarder euro indbetalt af bankerne selv til at betale for afvikling af banker.

* MÅLET: At sikre, at bankerne selv er bedre rustet til at undgå og modstå fremtidige kriser. At fremtidige problemer ikke skader almindelige bankkunder, statskasserne og euroen.

* LANDENE: Deltagelse i bankunionen er obligatorisk for de 18 nuværende eurolande. Nye eurolande skal også med. Lande, der står uden for euroen, kan når som helst selv vælge at melde sig ind.

* REGLERNE BAG: Alle 8300 banker i EU har fra 1. januar 2014 skullet leve op til nye kapitalkrav. Fra 1. januar 2015 er der også nye krav til, hvordan alle EU-lande håndterer problembanker.

* INDSKYDERGARANTI: Alle bankkunder i EU er garanteret, at de får i hvert fald de første 750.000 kroner igen, hvis deres bank går ned. Garantien er etableret gennem nationale ordninger, der overholder en række fælles principper blandt andet for at sikre, at det er branchen og ikke skatteyderne, der betaler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip