FAKTA: Her er hængekøjen økonomerne frygter

De økonomiske horisonter rækker ofte ikke længere end til 2020 i dansk politik.

Men på det seneste har politikerne fået den såkaldte hængekøjeproblematik i kikkerten. Den handler om det offentliges underskud efter 2020.

Læs her hvad hængekøjen dækker over:

* Fra 2020 vil et stort antal mennesker gå på pension. Samtidig vil væsentligt færre træde ind på arbejdsmarkedet, fordi der i 80'erne blev født færre børn end tidligere.

* Fra 2020 vil færre mennesker derfor betale skat, samtidig med at staten skal udbetale et stigende antal folkepensioner.

* Efter 2040 ser det billede ud til at vende, så antallet af arbejdere igen er stort nok til at finansiere folkepensionen. Det er dette udsving i demografien, der karakteriseres som en hængekøje.

* Ud over dette er den forventede levetid steget mere, end der regnes med i den gældende pensionsaftale fra 2011. Derfor skal staten udbetale endnu mere i folkepension end beregnet.

* På trods af hængekøjen er der ikke udsigt til, at den offentlige gæld når faretruende højder i de kommende årtier, mener Det Økonomiske Råd.

* Men det forventede underskud vil overstige EU's underskudsregler om en grænse for det strukturelle underskud på 0,5 procent af BNP.

* Ifølge Det Økonomiske Råd forsvinder hængekøjeproblematikken, hvis man medregner, at Danmark har en stor formue i form af udskudt skat af pensionsformuen.

* Det forhold tager EU's underskudsregler dog ikke højde for.

* Selvom hængekøjen ikke nødvendigvis bliver et problem for dansk økonomi på lang sigt, betyder EU's regler derfor, at det er er problem i de kommende år.

Kilder: Det Økonomiske Råd/Vismændene

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip