FAKTA: Her er overblik over Nato-topmødets beslutninger

Natos 28 medlemslande har torsdag og fredag været samlet til topmøde i Wales.

Her er et overblik over, hvad der står i deres 23 sider lange erklæring:

OVERORDNET:

* Ruslands aggressive handlinger mod Ukraine har fundamentalt udfordret vores vision om et helt, frit og fredeligt Europa. Voksende uro fra Mellemøsten til Afrika udfordrer også Natos sikkerhed og kan have langsigtede konsekvenser for stabiliteten på hele kloden.

* Nato er fortsat en afgørende kilde til stabilitet i denne uforudsigelige verden.

PENGENE:

* Der skal sættes en stopper for faldende forsvarsbudgetter. Der sigtes mod at øge forsvarsbudgetterne, når BNP vokser, mod at bruge to procent af BNP på forsvar om 10 år og at bruge 20 procent af budgettet på nye investeringer.

UKRAINE/RUSLAND:

* En ny beredskabsplan (RAP) skal sikre konstant øget militær tilstedeværelse i den østlige del af Natos territorium. Der oprettes også en ny hurtig udrykningsstyrke, og der placeres udstyr og forsyninger på baser, så man er klar til hurtig indsats.

* Beredskabet øges på det multinationale korpshovedkvarter i Stettin i Polen, som drives i samarbejde mellem Danmark, Tyskland og Polen.

* Nato tror stadig på værdien af et strategisk partnerskab med Rusland, men konstaterer at betingelserne ikke er til stede i øjeblikket. Nato lover, at man ikke søger konfrontation eller udgør en trussel mod Rusland, og beder om en klar, konstruktiv ændring i russiske handlinger.

* Flere løfter om støtte til Ukraine, især med hjælp til at reformere landets forsvar.

MELLEMØSTEN:

* Undersøge mulighederne for at hjælpe bilateralt og gennem internationale organisationer med at fremme fred og stabilitet. Hvis Irak beder om det, vil Nato gerne hjælpe med at styrke landets forsvar.

AFGHANISTAN:

* Kampmissionen Isaf slutter ved årets udgang. Derefter er Nato klar til at lancere en ny træningsmission, bidrage til den langsigtede finansiering af de afghanske sikkerhedsstyrker og have Afghanistan som partner på langt sigt.

ATOMVÅBEN:

* Så længe der findes atomvåben, vil Nato blive ved med at være en atomalliance. Missilforsvar kan supplere atomvåbens rolle som afskrækkende våben.

CYBER:

* Trusler fra cyberspace skal tages alvorligt. Cyberforsvar bliver formelt inddraget som en del af opgaverne for Natos kollektive forsvar og vil fremover være omfattet af artikel fem - den såkaldte musketered.

PARTNERE:

* En ny samarbejdsform for 24 partnere. Et endnu tættere samarbejde med de bedste partnere - Sverige, Finland, Georgien, Jordan og Australien.

UDVIDELSE:

* Georgien får ingen plan for fremtidigt medlemskab, men får endnu mere hjælp til at gøre sit militær klar til en dag at være med i Nato.

* Nato vil senest ved udgangen af 2015 afgøre, om Montenegro får en invitation til at blive medlem.

Kilde: Walestopmødeerklæringen fra stats- og regeringschefer forsamlet i Det Nordatlantiske Råd i Wales 4. - 5. september 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip