FAKTA: Her er præsidentkandidaterne i Ukraine

Den 25. maj finder præsidentvalget i Ukraine sted.

Landet skal finde en ny præsident, efter at den forhenværende, Viktor Janukovitj, i februar blev afsat efter voldsomme demonstrationer.

Her er de foreløbige kandidater til det ukrainske præsidentvalg:

* Julia Timosjenko er Ukraines tidligere premierminister.

- Ved præsidentvalget i februar 2010 tabte hun snævert til Janukovitj, der efterfølgende forfulgte hende via retssystemet.

- I 2011 blev hun kendt skyldig i magtmisbrug og sendt syv år i fængsel, hvor hun angiveligt blev behandlet dårligt og overfaldet af fængselsbetjente, selv om hun var svækket og havde problemer med ryggen.

- Den 20. februar 2014 vedtog det ukrainske parlament, at hun skulle løslades, efter at en fredsaftale mellem præsident Viktor Janukovitj og oppositionsledere satte et foreløbigt punktum efter lang tids blodig uro.

* Vitalij Klitsjko er leder af Ukraines næststørste oppositionsparti Udar.

- Er tidligere verdensmester i sværvægtsboksning.

- Kæmper for mindre korruption og mere samarbejde med EU. Han har været en af de mest fremtrædende stemmer under demonstrationerne i Ukraine.

* Petro Porosjenko er forretningsmand og den i øjeblikket mest populære blandt kandidaterne.

- Fører i meningsmålingerne med 24,8 procent og distancerer dermed de to modkandidater, der begge ligger under 10 procent i meningsmålingerne.

- Er en af Ukraines rigeste og kendt under tilnavnet chokolade-kongen, da han har skabt sin formue i chokoladeindustrien.

* På rygtebasis meldes den ukrainske sanger og læge Olga Bogomolets også til at ville deltage i valgkampen.

Kilde: Forbes, BBC, AFP

/ritzau/

 

Dagens Gossip