FAKTA: Her er regeringens kræftplan

Skrevet af admin

19/08/2014

Dagens topnyheder

Regeringen ventes torsdag at løfte sløret for et samlet sundhedsudspil, som ifølge de foreløbige oplysninger formentlig vil koste omkring fem milliarder kroner. Udspillet indbefatter en kræftplan på 1,1 milliarder kroner.

* Regeringen vil prioritere 1,1 milliarder kroner fra 2015 til 2018 til en ny kræftplan, der sætter ind på det første led i sygdomsforløbet: Diagnosticeringen af kræft skal ske tidligere end i dag.

* I 2012 døde cirka 16.000 danskere af kræft. Det er for mange, mener regeringen, som vil sikre danskerne en hurtigere diagnose ved mistanke om kræft.

* De praktiserende læger skal have bedre redskaber til at opdage kræftsymptomer og blandt andet udvidet adgang til at henvise patienterne direkte til diagnostiske undersøgelser på sygehuset.

* Kapaciteten for udredning af kræft skal udbygges, så patienter hurtigere kan få foretaget en udredning af deres kræftsymptomer.

* Det er målet, at patienten vil opleve et udredningsforløb, der hænger sammen og er uden overflødig spildtid.

* I dag rammes 37.000 danskere årligt af kræft, men det er kun lidt over halvdelen af kræftpatienterne, der er i live fem år efter sygdommen er opdaget.

Det er regeringens mål frem mod 2025, at tre ud af fire kræftpatienter er i live fem år efter diagnosen er stillet. Det vil svare til, at flere end 6000 patienter om året vil være i live fem år efter, de har fået konstateret kræft.

* For at patienter hurtigere kan få undersøgt deres kræftsymptomer, vil regeringen investere i en massiv udvidelse af kapaciteten til undersøgelse på sygehusene og på regionernes diagnostiske centre.

* I planen bliver indsatsen for kræftramte børn styrket. Årligt rammes cirka 400 danske børn og unge under 18 år af kræft, og cirka hver femte dør af sygdommen. Regeringen ønsker særskilt at prioritere den lindrende (palliative) indsats for børn med livstruende sygdom som kræft.

* Hele sundhedsudspillet vil indgå i regeringens forslag til finanslov, der ventes at blive præsenteret i næste uge.

/ritzau/