FAKTA: Her kan du blive klogere på bitcoin

* Bitcoin blev introduceret 3. januar 2009. Skaberen er ukendt og gemmer sig under pseudonymet Satoshi Nakamoto.

* De digitale penge genereres gennem "udgravning", hvor computerejere, der stiller maskinkraft til rådighed for håndtering af bitcoin-transaktioner, belønnes med nye bitcoins samt et transaktionsgebyr.

* Modsat andre valutaer og betalingskort er transaktionsgebyret valgfrit og derfor typisk væsentligt mindre.

* Bitcoin kan købes og sælges på en række internetbørser, både som spekulationsobjekt og som handelsvaluta. I Danmark kan man betale med bitcoin hos et stigende, men fortsat stærkt begrænset, antal butikker, webshops og serviceudbydere.

* Alle transaktioner i bitcoin gemmes i en offentlig log. De handlende står dog ikke opført med navn, men med en såkaldt bitcoin-adresse.

* Der anslås at være lige under 12,5 millioner bitcoins i omløb til en samlet markedsværdi på cirka 8,2 milliarder dollar (45 milliarder kroner). I 2140 ventes der at være 21 millioner bitcoins i omløb, hvorefter udvindingen vil stoppe.

* Den 2. oktober 2013 lukkede FBI det anonyme internetmarked Silk Road, hvor der blandt mange andre varer blev handlet ulovlige, euforiserende stoffer. I den forbindelse beslaglagde man 144.000 bitcoins til en daværende værdi af 28,5 millioner dollar (155 millioner kroner).

* Herhjemme blev tre unge mænd i sidste uge sigtet for at have forsøgt ved hjælp af bitcoin at hvidvaske 70.000 kroner, som de havde bedraget sig til.

* I december advarede den europæiske banktilsynsmyndighed, EBA, forbrugere mod bitcoin og andre virtuelle valutaer. Advarslen, som Finanstilsynet tilsluttede sig, gik blandt andet på manglende sikkerhed og store kursudsving.

Kilde: Wikipedia, Finanstilsynet, Skat

/ritzau/

 

Dagens Gossip