FAKTA: Her opstiller partilederne

Her kan du se, hvor lederne af de 10 opstillingsberettigede partier opstiller ved folketingsvalget.

* Københavns Storkreds:

Socialdemokraterne stiller med partiformand og statsminister Helle Thorning-Schmidt i Østerbro-kredsen. Thorning-Schmidt fik 33.564 personlige stemmer i 2011.

Også SF har sin partiformand opstillet i hovedstaden. Pia Olsen Dyhr er nomineret på Nørrebro, i Brønshøj og Sundbyøster samt i Slots-kredsen på Frederiksberg. Olsen Dyhr stillede i 2011 op i Nordsjællands Storkreds, hvor hun samlede 2461 personlige stemmer.

Uffe Elbæk, tidligere kulturminister for De Radikale, opstiller nu for Alternativet, men stedet er det samme, nemlig Københavns Storkreds. Her blev Elbæk valgt i 2011 med 2373 personlige stemmer.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, stiller op på Nørrebro. Hun opnåede 47.002 personlige stemmer i 2011.

* Nordsjællands Storkreds:

Kristendemokraternes landsformand, Stig Grenov, der er født i 1961, stillede i 2011 op i Københavns Omegns Storkreds, hvor han fik 103 personlige stemmer. Nu er han kandidat i Nordsjælland.

Liberal Alliances Anders Samuelsen blev for fire år siden valgt med 11.805 personlige stemmer, og det gav et mandat til partiet i Nordsjælland. Samuelsen er igen spidskandidat i storkredsen.

* Sjællands Storkreds:

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er skiftet fra Frederikssund-kredsen i Nordsjælland, hvor han fik 56.285 personlige stemmer, til Køge-kredsen i Sjællands Storkreds.

* Sydjyllands Storkreds:

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, opstiller i Vejle Nord-kredsen. Han flyttede i 2011 til Sydjyllands Storkreds fra Fyn, og det markerede han med 27.393 personlige stemmer.

* Østjyllands Storkreds:

Morten Østergaard, leder af De Radikale, stiller op i Aarhus Øst-kredsen, hvor han senest opnåede 8777 personlige stemmer.

* Vestjyllands Storkreds:

De Konservative opstiller partiformand Søren Pape Poulsen på dennes hjemmebane i Vestjyllands Storkreds. Kredsen omfatter Viborg, hvor han var borgmester 2010-2014. Men partiet fik blot 3,8 procent af de vestjyske stemmer i 2011, og det rakte ikke til mandater i storkredsen. Pape Poulsen er ikke medlem af Folketinget.

* Nationalpartiet nåede ikke at indsamle vælgererklæringer nok til at blive opstillingsberettiget, men partiet har varslet, at det så vil opstille sine kandidater som løsgængere. Blandt kandidaterne er partiformand Kashif Ahmad, der sidder i kommunalbestyrelsen i Hvidovre som netop løsgænger.

Kilde: Ritzau

/ritzau/

 

Dagens Gossip