FAKTA: Hindbær, hestekød og andre fødevareskandaler

Det er tirsdag kommet frem, at et listeria-udbrud kan have kostet 12 mennesker livet, efter at de har spist rullepølse eller andet pålæg fra firmaet Jørn A. Rullepølser. Herunder er en liste over de mest opsigtvækkende fødevareskandaler de seneste 10 år.

* Polske hindbær skyllet i kloakvand

Maj 2005: Et parti forurenede polske hindbær er skyld i mindst fem dødsfald, og at mere end 1000 mennesker bliver syge. Hindbærrene er sandsynligvis blevet vandet med kloakvand i Polen. Hindbærrene blev brugt rå i en dessert, som blandt andet blev serveret på Aalborg Sygehus, og førte til den ekstremt smitsomme roskildesyge.

* Grossist solgte råddent kød

Marts 2006: DR's forbrugermagasin Kontant afslører omfattende salg af fordærvet kød fra firmaet Thulin Kød Engros i Roskilde. Firmaet har solgt tonsvis af råddent kød til spisesteder og fusket med datomærkningen. Ejeren lukker firmaet og melder sig selv til myndighederne efter afsløringen.

* Gammelt hakkekød i Superbest

September 2009: DR's Kontant afslører omfattende snyd med datomærkningen i en række supermarkeder. Ved en stikprøvekontrol i 20 supermarkeder med eget slagteri var der fusket med halvdelen af datomærkningerne. I Kvickly fandt Kontant fisk og kamsteg, der havde fået ny dato, mens der var ommærket kød i otte ud af 12 Superbest butikker. Ledelsen i Superbest tog konsekvensen af snyderiet og fyrede efterfølgende syv slagtermestre.

* Udenlandsk kød ommærkes til dansk

Oktober 2010: BT og Kontant afslører, at Vakka Kød i Slagelse systematisk snyder med kødets oprindelse. Danske forbrugere foretrækker dansk kød, og derfor ompakker firmaet kød fra udlandet og sælger det som dansk kød. Sagen ender med en politianmeldelse fra Fødevarekontrollen.

* Tarmbakterie fører til grøntsagsfrygt

2011: I foråret og sommeren ruller en fødevareskandale i Nordeuropa, da en række mennesker bliver syge i Nordtyskland af den farlige tarmbakterie VTEC efter at have spist på restaurant. I første omgang falder mistanken på spanske agurker, men senere viser det sig, at bakterien sandsynligvis stammer fra egyptiske frø brugt i spireblanding. I alt koster tarmbakterien omkring 50 mennesker livet i Tyskland og Sverige. 25 danskere bliver alvorligt syge. I alt smittes mere end 3800 mennesker i 16 lande.

* Hestekød i okselasagne

Februar 2013: En omfattende skandale om svindel med mærkning af kød rammer de europæiske fryse- og kølediske. Der er fundet hestekød i oksekødsprodukter i Storbritannien, Irland, Frankrig og Sverige. Der er også solgt frossen lasagne med hestekød i danske butikker. Kødet stammer angiveligt fra Rumænien.

* Listeria-bakterie i rullepølse

August 2014: 12 syge og svækkede danskere menes at være døde af den livsfarlige sygdom listeriose, som de har fået efter at have spise lammerullepølse eller andet pålæg fra firmaet Jørn A. Rullepølser. I alt er 20 danskere blevet smittet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip