FAKTA: Historisk sydstatsflag er i centrum efter tragedie

23/06/2015 06:35

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Et flag er blevet omdrejningspunkt for en stor diskussion i USA efter tragedien i en kirke i Charleston, hvor ni sorte blev dræbt i et formentlig racemotiveret angreb.

Flaget vajer foran offentlige bygninger i delstaten South Carolina, men flere kræver det nu fjernet.

Læs mere om det omstridte symbol her:

* Flaget blev skabt under den amerikanske borgerkrig i begyndelsen af 1860'erne og blev brugt af Konføderationen, der bestod af 11 sydlige slavestater, som alle var udtrådt af Unionen, der bestod af de nordlige delstater, hvor slaveriet var afskaffet.

* Flaget, som man ser det i dag, er i virkeligheden ikke - og har aldrig været - det officielle konføderationsflag.

* I stedet er der tale om et kampflag for Konføderationen. Endnu mere præcist var det i sin tid hæren i Northern Virginias kampflag.

* Det originale kampflag var kvadratisk og ikke rektangulært, som man ofte ser det i dag.

* Konføderationen nåede at have tre forskellige officielle flag. Det første blev udskiftet, fordi det mindede for meget om Unionens, det andet var meget hvidt og lignede på slagmarken et overgivelsesflag, mens det tredje fik tilføjet en lodret rød stribe. Det design holdt indtil opløsningen af Konføderationen i 1865.

* Konføderationsflaget anses af mange amerikanere som et symbol på slavetiden og undertrykkelse af sorte.

* Tilhængere ser det som symbol på sydstaternes historie og kultur samt som et minde om de flere hundredetusinde, der blev dræbt eller såret under krigen mod nordstaterne.

Kilder: BBC, usflag.org, Washington Post

/ritzau/