FAKTA: Historisk tøbrud mellem USA og Cuba

I mere end 50 år har de diplomatiske forbindelser mellem USA og Cuba været ikke-eksisterende, men nu åbner begge lande op for at nærme sig hinanden.

I den forbindelse åbner USA en ambassade i den cubanske hovedstad, Havanna.

Her kan du se en række nedslag i de to landes forhold til hinanden, som næsten nåede bristepunktet under den cubanske missilkrise i 1962:

* Kort efter Fidel Castro kom til magten i Cuba i 1959, blev forholdet mellem det latinske paradis og USA hurtigt forværret.

* Cuba, der ligger omkring 160 kilometer fra kysten til Florida, har ikke haft diplomatiske forbindelser med USA siden 1961.

* Men relationerne går længere tilbage end Castro. I 1898 måtte Spanien som den tabende part i krigen med USA underskrive et dokument, der gav USA ret til landets territorier, herunder Cuba, Puerto Rico og Guam.

* Det medførte, at Cuba blev uafhængigt, så længe USA havde lov til at blande sig i landets indenrigspolitik.

* Efter den cubanske revolution kom Fidel Castro til magten med indirekte støtte fra USA, der dog var bekymret over hans interesse i kommunisme.

* Castros regering overtog privatejet jord, nationaliserede hundredvis af private virksomheder og beskattede amerikanske produkter så hårdt, at USAs eksport blev halveret på to år.

* USA svarede tilbage ved at indføre handelsrestriktioner på alt undtagen mad og medicin. Cuba vendte i stedet blikket mod det daværende Sovjetunion.

* I 1961 modstod Cuba et angreb fra omkring 1500 eksilcubanere, der var trænet af amerikanske CIA. Operationen fik navnet Bay of Pigs.

* USA har flere gange forsøgt at afsætte og dræbe Castro på udspekulerede måder som spændte fra eksploderende muslingeskaller til sko, der var sprøjtet med kemikalier, som skulle få hans ikoniske skæg til at falde af.

* Daværende præsident John F. Kennedy indførte en embargo i 1962 - men først efter, at han havde bestilt 1200 cubanske cigarer til sig selv.

* Cuba var afhængig af amerikanske produkter, og embargoen førte til, at levestandarden faldt dramatisk i det latinske paradis.

* Det mørkeste øjeblik i forholdet mellem de to lande fandt sted, da USA i 1962 fandt beviser for, at Sovjetunionen var ved at opføre missilinstallationer på Cuba. Det førte til den såkaldte cubakrise, der stillede USA og Rusland over for hinanden.

* Efter 12 dages dødvande mellem de to atommagter accepterede Kennedy et forslag om, at USA fjernede dets missiler i Tyrkiet, mens Sovjetunionen gjorde tilsvarende i Cuba.

Kilder: Time.

/ritzau/

 

Dagens Gossip