FAKTA: Hvad er al-Shabaab

Den somaliske gruppe al-Shabaab har torsdag morgen stormet et universitet i den nordøstlige del af Kenya i byen Garissa. 14 personer er dræbt, siger politiet ifølge nyhedsbureauet Reuters og adskillige er såret.

Her er et overblik over, hvem al-Shabaab er, og hvilke aktioner de blandt andet står bag:

* Al-Shabaab er en militant, islamistisk bevægelse i Somalia, der blev dannet i 2006 på resterne af gruppen De Islamiske Domstole.

* Den militante islamistiske bevægelse ser sig selv som jihadkrigere i kamp mod islams fjende og har som målsætning at indføre sharia-lovgivning.

* Bevægelsen fører guerillakrig og udfører terror mod Somalias regering.

* Ideologisk lægger al-Shabaab sig tæt op ad terrorbevægelsen al-Qaeda og blev i februar 2012 officielt terrornetværkets somaliske gren.

* Al-Shabaab stod bag drabet på 76 personer på et fodboldstadion i Ugandas hovedstad, Kampala, i 2010.

* Al-Shabaab har også taget skylden for angrebet i indkøbscentret Westgate i hovedstaden Nairobi i oktober 2013, hvor mindst 67 mennesker blev slået ihjel. Heriblandt flere vesterlændinge.

* Militante fra al-Shabaab stod i december 2014 bag henrettelsen af mindst 36 ikke-muslimer, der arbejdede i et stenbrud i det nordøstlige Kenya.

* I marts angreb al-Shabaab et hotel i Mogadishu, hvor 10 blev dræbt.

Kilder: BBC, religion.dk

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip