FAKTA: Hvad er Bilderberg

Bilderberg er en lukket klub for en lang række af verdens mest magtfulde mennesker. Der afholdes møder i hele verden - og nu er turen kommet til København.

* Bilderberg-organisationen blev dannet i 1954 af blandt andre Hollands prins Bernard, den amerikanske bankmand David Rockefeller og Denis Healy, britisk politiker, der senere blev finansminister.

* Organisationen er opkaldt efter et hollandsk hotel.

* Formålet var at styrke båndet mellem Vesteuropa og USA i en tid, hvor der var kold krig og opgør med kommunismen. Metoden skulle være, at ledende politikere og andre fra USA og Vesteuropa hvert år skulle mødes for at tale uformelt om vigtige spørgsmål.

* Kun inviterede gæster kunne deltage, og sådan er det stadig. Det er Bilderbergs styregruppe, der sender invitationer ud.

* Der kommer typisk omkring 120-150 deltagere. Nogle gange kommer der deltagere uden for den officielle deltagerliste og er på konferencen måske blot en dag.

* To tredjedele af deltagerne er fra Europa, resten fra USA. En tredjedel af deltagerne kommer fra det politiske liv, resten er fra erhvervslivet, universiteter eller andet.

* Der vedtages ikke erklæringer, der stemmes ikke om noget, der udsendes ikke oplysninger om, hvem der har sagt hvad.

* I København finder mødet sted fra 29. maj til 1. juni.

* Samlet vil omkring 140 deltagere fra 22 lande deltage. Det drejer sig om politiske ledere og eksperter fra erhvervslivet, fra medier samt fra både finanssektoren og den akademiske verden.

* Man skal blandt andet diskutere, om verdensøkonomien er på rette vej, skiftet i teknologien kontra arbejdspladser, den fremtidige demografi, Kinas politiske og økonomiske fremtid, Ukraine og andre emner.

* Der har i tidens løb deltaget adskillige danskere i Bilderbergs møder. Til mødet i København er syv danskere inviteret - heriblandt Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsberg, Henrik Topsøe, formand for bestyrelsen i Haldor Topsøe, Jørgen Huno Rasmussen, formand for Lundbeckfonden og TryghedsGruppen og Natos generalsekretær, Anders Fogh-Rasmussen.

* Tidligere har finansminister Bjarne Corydon (S), Mærsk McKinney-Møller, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) og tidligere Dong-direktør Anders Eldrup deltaget.

* Den konference, der finder sted nu i København, er Bilderberg-konference nummer 62.

Kilde: bilderbergmeetings.org

/ritzau/

 

Dagens Gossip