FAKTA: Hvad er cpr?

En sikkerhedsbrist fik 900.000 danske cpr-numre til at ligge frit tilgængeligt på nettet i knap en time. Hver enkelt borger har alle sine personlige oplysninger knyttet til netop dette 10-cifrede nummer. Læs her hvilke.

* Siden 1968 har Danmark haft et register over alle personer, der bor eller har boet i Danmark. Folkeregistret hedder Det Centrale Personregister (cpr).

* Cpr-nummeret består af 10 cifre. De første seks tal er dag, måned og fødselsår på personen. De sidste fire er tilfældige og hemmelige. Dog ender kvinders cpr-numre altid på et lige tal, mens mænds slutter med et ulige tal.

* Personnummeret identificerer borgere i Danmark. Derfor er ikke to cpr-numre ens.

* En lang række oplysninger er knyttet til hver enkelt borger i cpr-registret. Det drejer sig om navn, adresse, statsborgerskab og eventuel stilling.

* Derudover registrerer cpr-registret civilstand, fødselsoplysninger, slægtskab, medlemskab af folkekirken, oplysninger om umyndighed og beskyttelse som navne- eller adressebeskyttelse.

* Pr. 1. juli 2008 var der i alt tildelt 8.781.985 personnumre i Danmark. Heraf var 5.545.772 aktive personer med bopæl i Danmark eller Grønland. 3.236.213 var inaktive - altså døde, forsvundne eller udrejste.

* Hvis en person er udsat for misbrug af sit personnummer, har man siden 1. april 2014 kunnet få et nyt i særlige tilfælde.

* Det drejer sig først og fremmest om tilfælde, hvor et nyt personnummer kan være med til at forhindre yderligere misbrug af din identitet. Det kan være på grund af kreditkøb på nettet, eller hvis ens egen henvendelse til kreditorer og politi ikke er nok til at stoppe misbruget.

Kilder: borger.dk, cpr.dk

/ritzau/

 

Dagens Gossip