FAKTA: Hvad er et præsidentielt dekret?

Det er ikke unormalt for en præsident at underskrive præsidentielle dekreter. Men hvad er et præsidentielt dekret - eller "executive order" som det hedder på engelsk?

* Et præsidentielt dekret er en blanding af en lov og en bekendtgørelse. Det kan ændre anvendelsen af en lov, men kan ikke skabe nye love. Til gengæld har den samme effekt som en lov.

* Ligesom en lov kan et præsidentielt dekret udfordres ved en domstol.

* En præsident skal enten finde forfatningsmæssigt eller parlamentarisk grundlag for at håndhæve sine præsidentielle dekreter.

* Forfatningsmæssigt søger præsidenter ofte imod artikel to, sektion tre, klausul fem, der siger, at præsidenten har pligt til "at sørge for, at landets love bliver håndhævet trofast."

* Lyndon B. Johnson brugte et præsidentielt dekret, da han nedsatte Warren-kommissionen til at opklare mordet på John F. Kennedy.

* Præsident George W. Bush har i sin tid udskrevet dekreter om at juridisk blåstemple forhørsmetoder og vicepræsidentens muligheder for at gøre dokumenter fortrolige.

* Siden 1870 har der været underskrevet mere end 13.000 præsidentielle dekreter.

* Den amerikanske præsident Barack Obama har hidtil underskrevet 191.

* Den tidligere præsident George W. Bush underskrev 291, mens præsidenten før, Bill Clinton, underskrev 364. Rekordholderen er Franklin D. Roosevelt, der underskrev 3522.

Kilde: USA'S Nationalarkiv (NARA), CNBC, Den amerikanske højesteret,

/ritzau/

 

Dagens Gossip