FAKTA: Hvad er hvidvask

Københavns Politi har anholdt tre formodede bagmænd for at stå bag hvidvaskning af op mod 100 millioner kroner fra salg af hash.

De tre mænd er mistænkt for at hvidvaske danske kroner til euro via et vekselbureau på Nørrebro i København. Læs her, hvad hvidvaskning er.

* Hvidvask er at sikre udbytte fra en strafbar handling. Hvidvask defineres i hvidvaskloven som:

1) Uberettiget at modtage eller skaffe sig eller andre del i økonomisk udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse.

2) Uberettiget at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på anden måde efterfølgende virke til at sikre det økonomiske udbytte fra en strafbar lovovertrædelse.

3) Forsøg på eller medvirken til sådanne dispositioner.

* Der kan for eksempel være tale om penge eller andre værdier, som stammer fra handel med narko, menneskesmugling, våbensmugling, røveri, eller penge som er opnået gennem underslæb, skatteunddragelse, bedrageri, korruption eller insiderhandel.

* For at kunne bruge udbyttet fra en strafbar handling, skal de personer, som har begået handlingen, sørge for at få udbyttet til at se ud som om, at det er erhvervet på en lovlig måde.

Denne form for hvidvask kan typisk opdeles i tre faser:

1) Anbringelse: Det ulovlige udbytte anbringes. Det kan for eksempel være i det finansielle system.

2) Sløring: Det ulovlige udbytte adskilles fra dets kilde. Det kan for eksempel ske gennem (finansielle) transaktioner.

3) Anvendelse: Det ulovlige udbytte tilbageføres til gerningsmanden. Det kan være tilbageførsel i en form, hvor udbyttet er ændret til midler eller aktiver, der ser ud til at være lovlige.

Kilde: Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip