FAKTA: Hvad er Islamisk Stat

Folketinget vedtog torsdag at sende syv F-16-fly af sted fra Flyvestation Skrydstrup mod den voldelige islamistiske gruppe Islamisk Stat, IS.

Men hvem er den militante gruppe, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kalder for "en rædselsfuld terrororganisation":

* Islamisk Stat (IS), der tidligere kaldte sig Islamisk Stat i Irak og Syrien (Isis), er en jihadistgruppe i Irak og Syrien.

* IS blev etableret i begyndelsen af Irakkrigen i 2004 og har siden 2013 også kæmpet i Syrien. Gruppen er terrorstemplet af blandt andre FN, USA og Storbritannien.

* IS har taget kontrol over store områder i Syrien og Irak. I sommer udråbte gruppen et kalifat, en islamisk stat under lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

* Ordet kalif stammer fra det arabiske ord for arvtager, hvilket i denne sammenhæng betyder, at al-Baghdadi ifølge IS er profeten Mohammeds lovlige arving.

* IS hævder at følge islam bredt, men reelt står gruppen for en ekstrem tolkning af islamisk lov, der går langt videre end det sunnimuslimske hovedspor.

* IS er berygtet for sine brutale metoder og har stået bag drab og fordrivelse af kristne og andre minoriteter. Gruppen har desuden stået bag halshugninger af vestlige gidsler på tre videoer, der er offentliggjort på internettet.

* IS betragtes som en trussel mod freden, og flere end 40 lande og organisationer, heraf flere arabiske, er indgået i en amerikansk ledet international koalition, der er gået i kamp mod IS.

* IS indledte i juni sin fremmarch i det nordlige og vestlige Irak efter i længere tid at have deltaget i konflikten i Syrien.

* Det vides ikke, hvor stor en styrke IS har, men den amerikanske efterretningstjeneste CIA har senest skønnet, at mellem 20.000 og 31.500 personer kæmper for gruppen i Irak og Syrien.

* Gruppen består af militante fundamentalister, herunder irakere, syrere samt tilrejsende fra det øvrige Mellemøsten og fra Vesten.

* IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak. Men al-Qaeda har erklæret, at det ikke er tilfældet længere og beskylder IS for at være for voldelig og for at bestå af "frafaldne" eller "hedninge".

Kilde: TT, AFP, Reuters, The Guardian, The Independent, Washington Post.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip