FAKTA: Hvad er kursmanipulation

Skrevet af admin

24/06/2015

Mest læste i dag

Jo mere rift der er om aktierne i et selskab, des højere er kursen. Men det er strafbart at spekulere i at puste aktiekursen kunstigt op eller omvendt sørge for, at kursen ikke falder.

Se her, hvad kursmanipulation er:

* Kursmanipulation er et samlet begreb for de tilfælde, hvor en eller flere personer i fællesskab forsøger at påvirke kursen på et værdipapir som for eksempel en aktie eller en obligation.

* Strafferammen er fængsel i op til et år og seks måneder. I grovere tilfælde er strafferammen fængsel i op til fire år.

* Kursmanipulation kan blandt andet bestå af:

Udbredelse af oplysninger - eksempelvis gennem medierne - der giver forkerte eller vildledende signaler om udbud, efterspørgsel eller kurs på værdipapirer.

* Transaktioner eller handelsordrer, der er egnet til at give forkerte eller vildledende signaler om udbud, efterspørgsel eller kurs på værdipapirer.

* Transaktioner eller handelsordrer, hvor der benyttes fiktive indretninger eller andre former for bedrag.

* Transaktioner eller handelsordrer, hvor en eller flere personer sikrer, at kursen på et eller flere værdipapirer ligger på et unormalt eller kunstigt niveau. Kilde: Værdipapirhandelsloven, Finanstilsynet, Blinkenberg strafferetsadvokater.

/ritzau/