FAKTA: Hvad er Nationalgarden

Mandag har guvernøren i den amerikanske delstat Missouri valgt at indsætte Nationalgarden for at dæmpe uroligheder i gaderne, som har stået på i flere dage som følge af politidrabet på den mørke 18-årige Michael Brown.

* Nationalgarden er de amerikanske enkeltstaters væbnede styrke.

* Garden består af frivillige og står under kommando af guvernøren i den enkelte stat, dog ikke i tilfælde af krig, hvor den indlemmes i USA's hær.

* Garderne organiseredes efter den amerikanske borgerkrig (1861-1865). I de første årtier blev Nationalgarden brugt til bekæmpelse af social uro, især i forbindelse med arbejdskonflikter.

* Nationalgarden bliver sat ind i forbindelse med meget voldsomme demonstrationer, naturkatastrofer eller andre helt særlige begivenheder.

* Nationalgarden har også deltaget i indsatser uden for USA's grænser. Blandt andet i Første- og Anden Verdenskrig, Koreakrigen og i Irak og Afghanistan.

* - At indsætte Nationalgarden har historisk altid været et tegn på, at nu bruger man det sidste redskab, som man har i værktøjskassen, siger Mads Fuglede, videnskabelig assistent på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet og ekspert i amerikanske samfundsforhold, til Ritzau.

Kilde: Den store danske (Gyldendal)

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip