FAKTA: Hvad er Nationalgarden

Mandag har guvernøren i den amerikanske delstat Missouri valgt at indsætte Nationalgarden for at dæmpe uroligheder i gaderne, som har stået på i flere dage som følge af politidrabet på den mørke 18-årige Michael Brown.

* Nationalgarden er de amerikanske enkeltstaters væbnede styrke.

* Garden består af frivillige og står under kommando af guvernøren i den enkelte stat, dog ikke i tilfælde af krig, hvor den indlemmes i USA's hær.

* Garderne organiseredes efter den amerikanske borgerkrig (1861-1865). I de første årtier blev Nationalgarden brugt til bekæmpelse af social uro, især i forbindelse med arbejdskonflikter.

* Nationalgarden bliver sat ind i forbindelse med meget voldsomme demonstrationer, naturkatastrofer eller andre helt særlige begivenheder.

* Nationalgarden har også deltaget i indsatser uden for USA's grænser. Blandt andet i Første- og Anden Verdenskrig, Koreakrigen og i Irak og Afghanistan.

* - At indsætte Nationalgarden har historisk altid været et tegn på, at nu bruger man det sidste redskab, som man har i værktøjskassen, siger Mads Fuglede, videnskabelig assistent på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet og ekspert i amerikanske samfundsforhold, til Ritzau.

Kilde: Den store danske (Gyldendal)

/ritzau/