FAKTA: Hvad er udveksling af passagerlister

26/02/2015 18:45

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Efter flere års stilstand er der sat skub i et lovforslag om udveksling af passagerlister - også kendt som PNR - mellem EU-medlemslandene.

Torsdag fremlagde den britiske EU-parlamentariker Timothy Kirkhope et revideret forslag på et møde i EU-Parlamentets borgerrettighedsudvalg i Bruxelles.

Læs her, hvad PNR er:

* PNR er en forkortelse for Passenger Name Record. Det er et register med oplysninger om flypassagerer, som bliver indsamlet af flyselskaberne.

* PNR-registre indeholder en lang række informationer om alt fra rejsedatoer, billetter, kontaktdetaljer, bagage, betalingsform samt valg af mad og sæde.

* Med adgang til PNR-registre kan myndigheder analysere data og reagere på mistænkelige rejsemønstre eller oplysninger, der kan give grund til et ekstra check.

* Mange medlemslande har allerede et nationalt PNR-system eller er ved at få det. EU har også en aftale om at udveksle PNR-oplysninger med USA. Men ikke en til brug af oplysninger på tværs af EU's egne grænser.

* Brugen af PNR-data er i øjeblikket ikke reguleret på EU-niveau. EU-Parlamentet vedtog 11. februar at arbejde hen imod en "færdiggørelse af et PNR-direktiv inden udgangen af året".

* Et sådan direktiv skal så at sige harmonisere medlemslandenes indsamling og bearbejdelse af PNR-data. Et medlemsland vil eksempelvis få ret til at anmode et andet medlemsland om PNR-data til en specifik efterforskning.

Kilder: europarl.europa.eu

/ritzau/