FAKTA: Hvad Europa gør for at hindre ebola?

Embedsmænd i EU-systemet vurderer, at det er meget usandsynligt, at ebola bliver spredt i Europa, men det har ikke hindret en række lande i at træffe en række forskellige foranstaltninger for at forhindre smitte.

Herunder et overblik over nogle af de indgreb, som er sat i værk:

* Storbritannien siger, at det vil begynde at foretage "forbedrede screeninger" i kampen mod ebola - blandt andet ved lægeundersøgelser af rejsende fra Vestafrika - i lufthavnene Heathrow og Gatwick og ved Eurostar jernbaneterminaler.

* Luftfartsselskaber, der stadig flyver til Vestafrika, måler flypassagerers temperaturer, når de skal flyve ud fra området. Personer med feber bliver tilbageholdt til de er tilstrækkeligt undersøgt, men dette kan omgås ved at tage febernedsættende medicin.

* Mange europæiske lande advarer mod rejser til de værst ramte områder - navnligt Guinea, Sierra Leone og Liberia.

* Rejsende fra området får pålagt at måle deres temperaturer i 21 dage. Hospitaler har fået besked på at være særligt opmærksomme på patienter med ebola-symptomer og undersøge deres rejsebaggrund.

* En del hospitaler er blevet indrettet med særlige isolationsrum med undertryk og særligt effektive beskyttelsesdragter og særligt uddannet personale.

* Hvis en person får konstateret ebola bliver alle, der har været i kontakt med vedkommende, overvåget.

* EU presser på for at få spredt informationer om disse foranstaltninger så meget som muligt.

* EU har udarbejdet evakueringsplaner for internationale sundhedsarbejdere i ebola-zonen, så de inden 48 timer kan blive fløjet til Europæiske hospitaler, der er udstyret til at behandle sygdommen.

* Der har kun været otte evakueringer til Europa af udenlandske læger og sygeplejersker med ebola. En spansk sygeplejerske, der blev smittet på et hospital i Madrid, er det første tilfælde med overføring af sygdommen uden for det afrikanske kontinent. Hun blev smittet af to missionærer, der blev behandlet for ebola på hospitalet. De døde begge.

* Europa er ved at finde ressourcer til at få etableret en "luftbro" til evakueringer. Danmark er sammen med Spanien, Frankrig Italien, Luxembourg og Belgien med i forhandlingerne om at stille ressourcer til rådighed for projektet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip