FAKTA: Hvad laver en borgmester egentlig

De strides om magten i kommunerne efter kommunalvalget, når borgmesterposterne skal fordeles. Her kan du se, hvad borgmesteren egentlig laver.

* Borgmesteren er formanden for kommunalbestyrelsen og vælges af kommunalbestyrelsen på det konstituerende møde efter hvert kommunalvalg.

* Kommunalbestyrelsens beslutninger træffes ved stemmeflertal, og borgmesterens stemme vejer ikke tungere end de øvrige medlemmers stemmer.

* Borgmesteren kan ikke afsættes i løbet af valgperioden. Men borgmesteren kan selv bede kommunalbestyrelsen om at blive fri for at være borgmester.

* Dog arbejder regeringen ifølge økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) på et lovforslag, der skal gøre det lettere at afsætte en borgmester.

* For eksempel hvis borgmesteren tiltales for et groft strafbart forhold eller får et massivt flertal imod sig på mindst 90 procent af kommunalbestyrelsens medlemmer.

* I de fleste kommuner er det kun borgmesteren, der er fuldtidsansat politiker.

* De andre medlemmer af kommunalbestyrelsen passer deres almindelige job ved siden af hvervet som kommunalbestyrelsesmedlem.

* Dog er der i de større kommuner - København, Odense, Aalborg og Aarhus - flere fuldtidsansatte politikere i form af de såkaldte fagborgmestre eller rådmænd.

* Borgmesteren forbereder og leder kommunalbestyrelsens møder og er den øverste leder af kommunens forvaltning.

* I praksis leder borgmesteren ikke kommunen alene, men i samarbejde med kommunaldirektøren og kommunens andre chefer.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

/ritzau/

 

Dagens Gossip