FAKTA: Hvad laver PET?

Der er kommet fokus på de europæiske efterretningstjenesters arbejde efter søndagens angreb i København og på det franske satiremagasin Charlie Hebdo tilbage i januar.

Herhjemme har Politiets Efterretningstjeneste fået langt flere ressourcer, siden det skelsættende terrorangreb på World Trade Center i 2001.

Få her et overblik over, hvad Politiets Efterretningstjeneste, PET, er:

* PET blev stiftet 1. januar 1951.

* PET er Danmarks nationale efterretnings- og sikkerhedstjeneste - hvis opgave er at identificere, forebygge og imødegå trusler mod det danske samfund og trusler rettet mod danskere og danske interesser i udlandet.

* Justitsministeriet oplyste i januar til Ritzau, at efterretningstjenestens budget er blevet omkring tredoblet siden 2000.

* Chef for PET er tidligere statsadvokat Jens Madsen. Han afløste Jakob Scharf, der gik af i december 2013 efter intern ballade.

* I år er der 215 millioner kroner mere til rådighed til terrorberedskab, end man havde i 2000.

* PET har siden 2013 haft sin egen bevilling på finansloven. Den er i år faldet til 555 millioner kroner fra 559 sidste år, mens den de kommende år er sat til gradvist at falde til 544 millioner kroner i 2016 og 533 i 2017.

* I alt har der siden 2001 været 2,3 milliarder kroner mere til rådighed til beredskabet mod terror. Størstedelen af dette beløb er gået til PET.

* PET oplyser, at terrortruslen mod Danmark fortsat er alvorlig efter angrebet i København 15. februar

Kilder: Ritzau og PET.

/ritzau/

 

Dagens Gossip