FAKTA: Hvad vil Feministiskt Initiativ

Feministiskt initiativ er et politisk parti i Sverige, der arbejder for ligestilling på flere fronter.

Lørdag stod partiets frontkvinde Gudrun Schyman på scenen med den amerikanske sanger Pharrell Williams. Han havde inviteret hende på scenen, efter at feminister verden over har langet ud efter ham på grund af en vovet tekst i sangen Blurred Lines, som han har produceret.

Søndag går svenskerne til valg.

Her kan du læse om, hvad Feministiskt initiativ søger at opnå.

* Partiet blev grundlagt 4. april 2005.

* På partiets årsmøde i september samme år blev det vedtaget at lave et reelt politisk parti.

* Partiet stillede op med kandidater ved Rigsdagsvalget 2006. Her fik man 0,6 procent af stemmerne og kom ikke i Riksdagen.

* Feministiskt initiativ stillede igen op til valget i 2010. Her kom partiet heller ikke over spærregrænsen på 4,0 procent, da man kun fik 2,2 procent af stemmerne.

* Partiet arbejder med ligestilling på tværs af køn, alder, funktionalitet, seksualitet, religiøse overbevisninger, farve, etnicitet og statsborgerskab.

* Feministiskt initiativ arbejder på at bringe feminisme på den politiske dagsorden:

- Ved at samle en bred folkelig bevægelse for feminisme og menneskerettigheder kommer vi med en ny dimension i politik. Feministiskt initiativ søger parlamentarisk mandat til at gennemtrumfe ændringer fra lokalt til globalt niveau, skriver partiet om dets mål.

* Partiet har opstillet 47 kandidater til Riksdagen med den 66-årige Gudrun Schyman i spidsen. Schyman har tidligere siddet i Riksdagen for Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) fra 1988-2006.

Kilde: Feministiskt initiativ med flere.

/ritzau/