FAKTA: Hvem er Islamisk Stat?

Islamisk Stat (IS) har angiveligt halshugget endnu en amerikaner - journalisten Steven Sotloff og tirsdag lagt videooptagelserne på internettet.

* Den sunnimuslimske oprørsmilits Islamisk Stat (IS) indledte i juni sin fremmarch i det nordlige og vestlige Irak.

* Det vides ikke, hvor stor en styrke IS har, men det menes at være tusindvis af militante fundamentalister, herunder irakere, syrere samt tilrejsende muslimer fra det øvrige Mellemøsten og fra Vesten.

* Ud over Irak og Syrien er det Islamisk Stats ambition, at kalifatet tillige skal bestå af Libanon, Israel og Kuwait.

* Efter at have udråbt et kalifat kalder gruppen sig Islamisk Stat efter tidligere at have heddet Isil (Den Islamiske Stat Irak og Levanten).

* Sunnimuslimske IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak.

* Al-Qaeda har erklæret, at bevægelsen ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at være for voldelig og for at bestå af "frafaldne" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi. Han nævnes som "kaliffen" og "leder af muslimer, hvor end de er".

* USA har gennemført flere luftangreb mod IS-styrker, blandt andet for at beskytte kurderne i det nordlige Irak.

* 19. august lagde IS en videooptagelse på internettet, hvor den amerikanske journalist James Foley får halsen skåret over.

* Beskeden til USA var, at det var hævn for bombeangrebene, der skal indstilles. Ellers ville endnu et amerikansk gidsel, journalisten Steven Sotloff, blive henrettet.

* Nu har IS tilsyneladende gjort alvor af truslen, da en video, som angiveligt viser halshugningen af Steven Sotloff, tirsdag er blevet lagt ud på nettet. Videoens ægthed er dog ikke bekræftet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip