FAKTA: Hvem er Islamisk Stat?

Den ekstremistiske oprørsgruppe Islamisk Stat har lørdag offentliggjort en video, der angiveligt viser halshugningen af den 44-årige brite David Haines. Videoens autenticitet er endnu ikke fastlagt.

Læs her, hvem Islamisk Stat er:

* Den sunnimuslimske oprørsmilits Islamisk Stat (IS) indledte i juni sin fremmarch i det nordlige og vestlige Irak efter i længere tid at have deltaget i konflikten i Syrien.

* Det vides ikke, hvor stor en styrke IS har, men den amerikanske efterretningstjeneste CIA har senest skønnet, at mellem 20.000 og 31.500 personer kæmper for gruppen i Irak og Syrien.

* Efter at have udråbt et kalifat kalder gruppen sig Islamisk Stat efter tidligere at have heddet Isil (Islamisk Stat i Irak og Levanten).

* Ud over Irak og Syrien er det Islamisk Stats ambition, at kalifatet tillige skal bestå af Libanon, Israel og Kuwait.

* IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak, men al-Qaeda har erklæret, at bevægelsen ikke er en del af al-Qaeda og beskylder IS for at være for voldelig og for at bestå af "frafaldne" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi. Han nævnes som "kaliffen" og "leder af muslimer, hvor end de er".

* USA har gennemført flere luftangreb mod IS-styrker blandt andet for at beskytte kurderne i det nordlige Irak. Samtidig er amerikanerne i gang med at samle en international koalition, der skal nedkæmpe gruppen.

* Foruden den formodede halshugning af David Haines har IS tidligere skåret halsen over på de amerikanske journalister James Foley og Steven Sotloff.

* Gruppen truer nu med at dræbe briten Alan Henning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip