FAKTA: Hvem er Islamisk Stat?

Den ekstremistiske oprørsgruppe Islamisk Stat har lørdag offentliggjort en video, der angiveligt viser halshugningen af den 44-årige brite David Haines. Videoens autenticitet er endnu ikke fastlagt.

Læs her, hvem Islamisk Stat er:

* Den sunnimuslimske oprørsmilits Islamisk Stat (IS) indledte i juni sin fremmarch i det nordlige og vestlige Irak efter i længere tid at have deltaget i konflikten i Syrien.

* Det vides ikke, hvor stor en styrke IS har, men den amerikanske efterretningstjeneste CIA har senest skønnet, at mellem 20.000 og 31.500 personer kæmper for gruppen i Irak og Syrien.

* Efter at have udråbt et kalifat kalder gruppen sig Islamisk Stat efter tidligere at have heddet Isil (Islamisk Stat i Irak og Levanten).

* Ud over Irak og Syrien er det Islamisk Stats ambition, at kalifatet tillige skal bestå af Libanon, Israel og Kuwait.

* IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak, men al-Qaeda har erklæret, at bevægelsen ikke er en del af al-Qaeda og beskylder IS for at være for voldelig og for at bestå af "frafaldne" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi. Han nævnes som "kaliffen" og "leder af muslimer, hvor end de er".

* USA har gennemført flere luftangreb mod IS-styrker blandt andet for at beskytte kurderne i det nordlige Irak. Samtidig er amerikanerne i gang med at samle en international koalition, der skal nedkæmpe gruppen.

* Foruden den formodede halshugning af David Haines har IS tidligere skåret halsen over på de amerikanske journalister James Foley og Steven Sotloff.

* Gruppen truer nu med at dræbe briten Alan Henning.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip