FAKTA: Hvordan foregår privat oplagring af svinekød?

Den russiske boykot af svinekød presser de danske svinebønder, der alene i år venter et indtægtstab på omkring fire milliarder kroner.

Den pris, som svineproducenterne bliver betalt af slagterierne, er faldet til 9,40 kroner pr. kilo fra 11,90 kroner for et år siden.

For at vende den udvikling opfordrer den danske svinebranche EU til at give støtte til privat oplagring af svinekød. Læs mere om oplagring her:

* Hvis der er behov for at stabilisere markederne for landbrugsvarer, kan EU-Kommissionen beslutte, at der skal ydes støtte til privat oplagring af landbrugsprodukter. Det er en del af den fælles landbrugspolitik i EU.

* Støttemuligheden gælder for produkter som svinekød, oksekød, smør, skummetmælkspulver, ost og sukker.

* Oplagringen foregår ved, at slagterier eller andre eksportører af svinekød får mulighed for at få betalt omkostningerne ved at have kød liggende på et lager. Det vil typisk være et stort frysehus.

Ved at oplagre svinekød bliver udbuddet mindre, og dermed vil prisen teoretisk set stige igen.

* Den økonomiske støtte til oplagringen kommer fra EU, men det er Naturerhvervstyrelsen, som behandler ansøgninger fra de virksomheder, som ønsker at oplagre kød.

* Det er udelukkende EU-Kommissionen, der styrer, hvor meget og hvor længe der skal gives støtte til oplagring.

* EU indførte senest en oplagringsordning for svinekød i starten af 2011, da priserne var presset i bund som følge af en skandale i Tyskland, hvor mange ton dyrefoder var blevet forgiftet.

Ordningen varede dog kun en lille måned, da priserne hurtigt steg igen. I den korte periode blev der oplagret mere end 130.000 ton svinekød.

Kilde: Naturerhvervstyrelsen

/ritzau/

 

Dagens Gossip