FAKTA: Hvorfor er vækstskønnet vigtigt?

Nationalbanken har tirsdag sænket forventningerne til den økonomisk vækst. Nu venter Nationalbanken en vækst på 0,8 procent i år mod en tidligere forventning på 1,5 procent.

* De økonomiske vækstskøn er vigtige, fordi de blandt andet bliver brugt som pejlemærke til at føre økonomisk politik.

* Nationalbanken bruger blandt andet sine prognoser om dansk økonomi til at komme med kvalificerede anbefalinger til den danske økonomiske politik.

* Ud over Nationalbanken kommer en lang række andre aktører med prognoser, der indeholder forventninger til den økonomiske vækst. Regeringens økonomiske prognose hedder for eksempel "Økonomisk Redegørelse".

* Regeringen ventede i sin seneste prognose fra starten af september en vækst på 1,4 procent i år.

* Regeringens finanslovforslag for næste år forudsætter blandt andet en vækst i økonomien på 1,4 procent.

Regeringen har på den baggrund regnet med et underskud på 60 milliarder kroner svarende til tre procent af bruttonationalproduktet, hvilket er det maksimalt tilladte i EU.

* Hvis den økonomiske udvikling ikke går som ventet, hænger budgettet ikke sammen, og regeringen risikerer dermed at overskride EU's regler med et større underskud end det tilladte.

* Det Økonomiske Råd, de større banker herhjemme, OECD, EU-Kommissionen og Den Internationale Valutafond, IMF kommer også med prognoser flere gange om året.

* Kilde: Nationalbanken, Ritzau Finans.

/ritzau/

 

Dagens Gossip