FAKTA: I disse lande er der allerede vejafgifter

Står det til den tyske transportminister, Alexander Dobrindt, skal det være slut med at køre gratis gennem Tyskland. Derfor præsenterede han mandag de længe ventede planer om at indføre en vejafgift, som fra 1. januar 2016 skal gælde for personbiler på alle landets veje.

I Europa er der i forvejen omkring 20 lande, hvor billister skal betale vejafgift for at køre på bestemte strækninger:

* Blandt andet skal der betales sådan en vejafgift i Frankrig, Irland, Italien, Polen, Portugal, Spanien og Tyrkiet. Her trækker bilisterne en billet i en luge ved indkørslen til betalingsstrækningen på bestemte motorveje og betaler den, når de kører fra vejen igen.

Den slags betaling kan ligesom med brobizzerne ved Storebælt- og Øresundsforbindelserne i Danmark også foregå elektronisk.

* Andre steder i Europa skal man betale en anden form for afgift, der baserer sig på de såkaldte vignetter, som skal købes og være fastgjort i ruden.

En vignet baserer sig på tid frem for afstand, som typiske vejafgifter ellers gør, og den kan gælde i nogle dage, uger eller et helt år.

Den slags vignetter findes i Østrig, Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn, Moldova, Rumænien, Slovakiet, Slovenien og Schweiz.

* De tyske bilejere vil - hvis planerne om en tysk vejafgift bliver til noget - pr. automatik få tilsendt en vignet, mens de samtidig skal betale mindre i vægtafgift.

Men udenlandske billister skal til at købe de særlige "gebyrmærker" enten på internettet eller ved tankstationer.

Kilder: dpa og det tyske transportministerium

/ritzau/

 

Dagens Gossip